Turisté u cíle: Toulovcovy Maštale

I když nám teď počasí připomíná spíše duben a ne horký červen, kdy už se chodíme koupat a opalovat, pro turistiku jsou ale tyto teploty ideální. Tedy, když zrovna neprší a nehřmí. To se pak i Toulovcovy Maštale stávají o něco více dobrodružnější.

 

Toulovcovy Maštale najdete v Pardubickém kraji, asi 40 km od města Chrudim. Jedná se o pískovcové skalní útvary, skalní městečko, ve kterých najdete nespočet možných tras na chození i ježdění na kole. Trasy jsou vytvořené podle náročnosti, některé se dají zvládnout s kočárkem, některé raději absolvujte bez nich.

mapa


My zvolili okruh Toulovcovy Maštale.

Celková délka okruhu je 4,5 km a trasa je označována za náročný terén. Pěšky lehko zvládnutelný, na kole či s kočárkem jen obtížně.

Auto si nechte zaparkované na značeném parkovišti ve Vranicích (z Proseče dále směrem na Novou Ves a v Jarošově doleva). Parkoviště se sice jeví jako placené (najdete tu i ceník), my jsme ale nikoho k placení nenašli.

Poté se pěšky vydejte dolů podle chaty po žluté cyklostezce č. 1 dále do Vranic. Tam už se (za potůčkem) napojíte na červenou turistickou značku. Po pravé straně budete míjet táborovou si trampskou osadu.

Po červené značce dojdete až ke studánce Džberka. Od studánky už vede příkřejší cesta nahoru do skal. Červenou ale neopouštíme dál.

studánka Džberka


Dostanete se až do dolních Toulovcových Maštal (část skal). To je asi nejvyšší bod, do kterého se během výstupu dostanete.


Dál budete pokračovat již cestou dolů z kopce k řece. Tady pozor, pokud půjdete, stejně jako my, po dešti, skály a kořeny stromů se stávají kluzkými a nebezpečnými!

Dojdete až k rozcestníku Po Kostelíčkem. Tak opustíme červenou turistickou značku a napojíte se na žlutou. Odtud již vede klidná cesta podle Voletínského potoka zpět do Vranic.




A tip na víc!

Pokud pojedete autem směrem od Proseče, potkáte Toulovcovu rozhlednu na Jarošovském kopci. Rozhledna je otevřena od června do srpna denně a výhled rozhodně stojí za to.



Komentáře

  1. Moje oblíbené Maštale. :) Kousek od Proseče jsem se narodil, takže je mám opravdu dobře prochozené i proježděné na kole. Nedávno jsem využil výprodej skladových ležáků a pořídil si výbavu na horské kolo, takže první trasa, kde jsem ji testoval, byla právě v Toulovcových Maštalích a v okolí Proseče. :) Mimochodem komu se to tam líbí, tak doporučuji i přilehlé Nové Hrady, kde jsou super trasy. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky