Alena Mornštajnová – Hotýlek


Spisovatelku Alenu Mornštajnovou asi není potřeba dlouze představovat. Její úspěšné Haně předcházel román Hotýlek. A právě o něm bude tato recenze.


Hotýlek vyšel v roce 2015 a je tedy druhou knihou, kterou Mornštajnová napsala dospělým čtenářům.

Děj románu nás zavede do rodinného hotýlku, patřící rodině Mánesů. Ústředním hrdinou je Václav Mánes. Narodil se v den atentátu na Heydricha, tatínka mu shodou nešťastných okolností zastřeli ještě ten den. S maminkou Štěpánkou bydlí v domku, který sousedí s rodinou Hasilových. Do autodílny strejdy Bedřicha chodí Václav pomáhat a kamarádí se s se synem Hasilových Oldřichem. Postupně tak prožíváme Václavovo dětství i školní léta.

Dále se seznámíme s dědečkem Leopoldem Mánesem, který řadu let vlastnil rodinný hotýlek. Po roce 1948 mu však byl zabaven, a tak v něm dělal alespoň správce. Pro vnuka Vašíka by udělal cokoliv a aby rodině přilepšil, udělá z hotýlku jakýsi hotýlek pro záletníky. I tak ale ve slušnosti a diskrétnosti. Leopold sní o tom, že jednou převezme vedení hotelu právě Václav. Ten ale obchodní talent a nadšení do podnikání nezdědil. Zajímá ho jen běh a kutilství v autodílně.

Shodou tragických okolností se rodina Mánesových spojí s rodinou Hasilových. A tak má Václav nového nevlastního tatínka Bedřicha, nevlastního bráchu Oldřicha i nevlastní sestry.

Když se na scéně objeví Renata, která si dokáže jít tvrdě za svým, a zároveň prokáže obchodního ducha, děda Leopold zajásá. Plánuje, že se Václav s Renatou ožení a hotýlek společně převezmou. Vše ale nakonec dopadne úplně jinak.

Hotýlek rozehrává řadu osudů všech postav. Tohle umí Mornštajnová skvěle! Příběh o několikati generacích jedné rozvětvené rodiny se odehrává na pozadí dramatických českých dějin 20. století.

Skvěle jsou vykresleny postavy románu. Václav Mánes mi z počátku připadal jako takový flegmatický a trochu nevšímavý kluk. Později se ale z něj vyvine jen osoba, která chce proplout životem, nedělat si žádné nepříjemnosti a být se všemi za dobře. I přes to, že bude muset lhát, i přes to, že zradí svou čest.

Pak tu jsou postavy, kterým byste nejraději zakroutili krkem a postavy, nad jejichž osudy byste brečeli…

Mornštajnová do příběhu vnesla i kriminální zápletku, čímž získala kniha další rozměr.

Opět musím vyzdvihnout nádhernou češtinu spisovatelky. Věty a souvětí jsou smysluplná a dokonale vykreslená. Je to prostě balzám pro duši!
A něco navíc! Hotýlek se dočkal i zpracování do formátu audioknihy. V roce 2018 ji vydalo nakladatelství OneHotBook a namluvil herec Jaromír Dulava! 

Ačkoliv se Hotýlek nedočkal takového čtenářského úspěchu jako Hana, mně osobně se líbil více. Snad za to může obsáhlejší příběh, který přinese mozaiku více lidských osudů než v Haně. A grafické zpracování obálky je dalším skvělým plus!

Hotýlek vás prostě nezklame!

Hodnocení: 10 z 10

Webové odkazy



Komentáře

Oblíbené příspěvky