Turisté u cíle: Šumava

Vítám vás u nové rubriky. Ukážu vám krásná místa, která najdete u nás, v České republice. A začneme u jižních hranic - na Šumavě. 

Národní park Šumava je největším chráněným územím v ČR. Zaujímá rozlohu 680, 6 km²
Naše šumavské putování začalo v Harmanicích, zde jsme byli ubytovaní. 
Každý turista potvrdí, že na Šumavu vám musí vyjít počasí, jinak je to celé na nic. Měli jsme štěstí. Bylo krásně. 

První den jsme vyrazili z Modravy na Tříjezerní slať. Trasa vedla přes chatu Rybárna.
Půjdete podél Roklanského potoku. Ten je neuvěřitelně čistý a prostě nádherný!
Šumava je známá svými rašeliništěmi, slatěmi. Je tedy logické, alespoň jedno navštívit. Tříjezerní slať patří k těm nejznámějším a nejnavštěvovanějším a musím říci, že právem!
Trasa je dlouhá asi 12,5 km, díky pěkné upravené cestě není tak náročná a lze ji zvládnout jak s dětmi (i s kočárky), tak i na kolech.




Další den jsme zavítali do nedalekého města Sušice. Říká se mu brána Šumavy a rozhodně stojí za navštívení. Pokud by vám počasí nepřálo, nebo toužíte po poznání, doporučuji navštívit muzeum legendárních sirek SOLO. 


Poté jsme zamířili do kempu Antýgl. Kemp je turisty oblíbený a není se čemu divit. Nové sociální zázemí, protékající řeka Vydra a výhodná poloha. 

Hlavním cílem druhého dne na Šumavě byl ale cyklovýlet k pramenu Vltavy. Kola jsme si půjčili na Kvildě a odtamtud se vypravili po modré turistické značce k prameni. Trasa tam a zpět je dlouhá 14 km. 
Následně jsme si v Kvildě prohlédli muzeum.



Třetí den jsme jeli obdivovat nejvýše postavený hrad v Čechách - Kašperk
Jeho monumentálnost a výhled na celou Šumavu vás prostě dostane! A i když byla chvílemi cesta na hrad z parkoviště nezáživná (až lehce nudná), stálo to za to. 


Z Kašperku jsme zamířili do Srní na naučnou vlčí stezku. Procházíte lesním areálem a pokud budete mít štěstí a budete tišší, uvidíte vlky. Jsou to nádherná zvířata.

Poslední den jsme si udělali výlet k Černému jezeru. Jezera jsou dalším typickým symbolem Šumavy. Jezero se dá obejít, ale rozhodně nespěchejte a kochejte se pohledem na vodní plochu a hluboké lesy kolem dokola (i když požrané kůrovci..). Z parkoviště na Špičáckém sedle nás k jezeru po 3,5 km zavedla žlutá turistická značka. 




Bez zbytečných frázích musím říci, že nás Šumava dostala! Je krásná a rozhodně se na ni ještě vrátíme.

Komentáře

Oblíbené příspěvky