komentář: Jak se píše pro lidi


Na třetí květen připadá Světový den svobody tisku. Já bych ho přejmenovala na světový den svobody a opravdovosti médií.

Poslední dobou se čím dál tím více skloňuje téma veřejnoprávních médií. V České republice tyto instituce zastupují Česká televize a Český rozhlas. A v přímé souvislosti vyvstává další téma: Jsou v současné době ještě potřeba?
Jsou!

Třeba pro to, že je by v každém státě měla existovat správně informující a fungující páka. Samozřejmě, je velmi dobře, že zde, vedle veřejnoprávních médií, máme i média soukromá. Přeci jen, zdravý konkurenční boj je velmi zdravý.

Stále si ale myslím, a asi si to jen tak nenechám vymluvit, že je důležitá informovanost. Pravdivost. Opravdovost. To, že si zpravodajství nebude hrát na show jen pro to, aby bylo atraktivnější pro diváky, posluchače, čtenáře. Bohužel, ať se opravdu snažím, nenajdu v českém mediálním prostředí jiné stanice, kromě veřejnoprávních, které to tak dělají.

Dnes je světový den svobody tisku. Mnozí z nás si jistě vzpomněli na rok starou událost, která otřásla sousedním Slovenskem a troufnu si říci, že stejně tak i námi – Čechy. Vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové znamenala něco, o čem jsme si mysleli, že nás opustilo po divokých devadesátkách. Jsou novináři v ohrožení? Jsou svobodná média v ohrožení? Netroufnu si říct, tak kompetentní nejsem.

Dnes je světový den svobody tisku. Včera byly udíleny Novinářské ceny. Soutěžní kategorie drtivě ovládly veřejnoprávní média (kategorie jako například: nejlepší reportáží v kategorii audiovizuální žurnalistiky, nejlepší analyticko-investigativní příspěvek, či nejlepší analyticko-investigativním článek). Že by náhoda?

Včera jsem byla upozorněná na to, že jedna soukromá televize odvysílala v hlavním večerním zpravodajském bloku celou reportáž o novém autu fotbalisty Ronalda. Možná si řeknete: „A co jí na tom vadí?“  V podstatě nic, média by měla zaujmout všechny skupiny diváků. Jen mě to donutilo k trpkému úsměvu… I zde totiž platí, že peníze (a zisk) jsou na prvním místě.

Co bude mít větší divácký úspěch, a přitom bude stát méně nákladů? Analýza politické situace ve Venezuele, pro kterou si pozvete ekonoma a politologa? Nebo poskládaná reportáž ze záběrů z internetu o úspěšném fotbalistovi?
Odpovězte si sami.

Když jsem se studenty probírala publicistický styl, vysvětlila jsem jim rozdíl mezi tím, jak fungují veřejnoprávní a jak soukromá média. Je velmi důležité, aby se tzv. mediální gramotnost se studenty řešila. Aby se s ní seznámili co nejdříve.

Tak jo, svobodu slova, svobodu tisku, svobodu myšlení, svobodu lásce.

Tečka.
foto zdroj: www.pixabay.com

Komentáře

Oblíbené příspěvky