Ivona Březinová – Ňouma z áčka

Tímto příspěvkem se vracím k 8. září, kdy se slavil Mezinárodní den čtenářské gramotnosti.



Vyhlášen byl již v roce 1966 a do současné doby si klade za cíl zvýšit čtenářskou gramotnost u nejmladší generace. A ačkoliv se Češi vždy řadili, počtem přečtených a zakoupených knih, ke světové špičce, ve čtenářské gramotnosti, například podle průzkumů Mezinárodního šetření PISA, které spadá pod patronát OECD, dlouhodobě obsazujeme spodní příčky. Chyba je podle mnohých odborníků v samotné výuce čtení a dalších přidružených čtenářských dovednostech. Přitom ale jedním dechem dodávají, že právě schopnost číst je tou nejdůležitější, kterou se ve škole naučíme.

Samotný pojem čtenářská gramotnost není jen umění text přečíst, ale zejména ho pochopit a s jeho obsahem i dále pracovat.

To je právě kamenem úrazu. V mnohých základních školách se klade velký důraz na správnost čtení, přitom ale žákům význam obsahu uniká. Následná práce s textem se stává velmi složitou a náročnou. A jelikož jsou požadavky na čtenářskou gramotnost součástí přijímacích zkoušek na střední školy i součástí státních maturit, mnozí studenti v této oblasti selhávají.

Vše ale pramení z pozitivního vztahu k literatuře, na kterém je potřeba pracovat ještě v předškolním věku. Při nástupu do školy se zájem o čtení přesune na dítě. Knih jsou v knihovnách a v knihkupectví nepřeberná množství a stejně jako v beletrii pro dospělé zde najdete kvalitní i nekvalitní kousky.

Kritérii, kterými se při výběru knih pro děti a mládež řídím já, se budeme zabývat v nějakém příštím článku.

Dnes jsem pro vás vybrala knihu z nakladatelství Albatros, z edice Má to háček. Tato edice si klade za cíl ukázat dětem problémy, do kterých se mohou dostat a pomocí biblioterapie (taktéž se vám o ní příště více rozepíšu) se snaží ukázat, že všechny problémy se řešit dají.

A teď ke knize

Knížka Ňouma z áčka, osvědčené autorky dětské literatury Ivony Březinové, vyšla v roce 2018.

Hlavní postavou je Toník, žák čtvrté třídy. Jelikož byl od narození často nemocný a maminka o něj až přehnaně pečuje, je tak trochu nekňuba a ňouma. I když sám nechce, připlete se do problémů, do kterých ho zatáhnou zlobiví spolužáci ze třídy. Tonda z toho má jen spoustu nepříjemností, protože je ňouma a nepřizná, jak to všechno doopravdy bylo.

Ale jedna taková dobrodružná výprava všechno změní. Půjde totiž o život…

Ňouma z áčka je určen dětem, které řeší podobný problém, samy žádné kázeňské nebo prospěchové problémy nemají, nedokážou se však postavit dominantnějším kamarádům a stanou se z nich ňoumové.

Kniha nenásilnou formou ukazuje na problematiku otloukánků a bojínků. Březinová nestaví postavu Tondy přímo do kontaktu k šikanou, nicméně poukazuje na ni a varuje před ní.

Kniha je určena pro čtenáře od 8 let. 



Hodnocení: 9 z 10
Webové odkazy

Více informací o knize

Rozhovor s autorkou

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky