Letíme prvně


Březen je podle cestovních agentur a kanceláří ideálním měsícem na plánování letní dovolené. A tak mě tato myšlenka připomněla vzpomínku na naše letní vzdušné cestování. Vím, že poučovat tady veřejnost o tom, jak cestovat letadlem je asi zbytečné, nota bene od někoho, kdo letěl poprvé, i tak jsem si ale říkala, že je možná více lidí s podobným osudem.



Letíte prvně? Co všechno si mám a můžu do letadla vzít? Co musím zařídit? A jak celý ten proces probíhá?
Na to se vám polopaticky budu snažit odpovědět v následujícím článku.

1. Pokyny k letu

Hned první krok se může lišit. Záleží totiž, zda si letenku objednáváte spolu se zájezdem u cestovní kanceláře, nebo zda si let zařizujete sami.
Pokud máte let zaplacený v rámci cestovní kanceláře, obdržíte od CK zhruba dva týdny před od letem pokyny k letu, pokud ne, přijde vám pouze jaké potvrzení na email, ve kterém budou informace k času odletu a čísle letu. V pokynech dále naleznete většinou všechny potřebné informace o tom, co si vzít do letadla, jaké hmotnosti a rozměry mohou mít vaše zavazadla.
Nejdůležitějšími pokyny jsou ovšem: čas odletu, číslo letu, název letecké společnosti. Tyto tři údaje je dobré mít neustále u sebe, neboť se podle nich můžete orientovat v odletových terminálech na letišti.
Čas odletu ve většině průvodcích a informačních brožurách se dozvíte, že je dobré být na letišti cca dvě hodiny před odletem, a to zvláště v případě, že máte na odbavení zavazadlo. Pokud letíte poprvé, rozhodně doporučuji být na letišti s opravdu dvou hodinovým předstihem. Vše stihnete v klidu, pohodě a bez zbytečných nervů.
Číslo letu + název letecké společnosti – spolu s cílovou destinací se vám tyto údaje objeví na odletové tabuli. Podle nich můžete kontrolovat číslo brány (gate) či zda váš let nemá zpoždění.

 

2. Odbavení zavazadla – check – in

Pokud letíte na klasickou dovolenou, zřejmě vám jen malé příruční zavazadlo stačit nebude a budete muset brát s sebou něco většího. Většina společností povoluje zavazadlo o hmotnosti 15 kg na osobu.  Do tohoto zavazadla zabalte všechno (oblečení, léky, drogerii, manikúru, jídlo,…). Ale pozor! Žádnou elektroniku! Notebooky, tablety, mobily a další patří do příručního zavazadla na palubu!
Pokud budete odbavovat zavazadlo, buďte na letišti opravdu dvě hodiny před odletem. Někdy se to totiž může protáhnout (čekáte ve frontách).
U přepážky předložíte vaše cestovní doklady, zavazadlo vám zváží a odeberou. Co zde dostanete, je palubní lístek (boarding pass) – tam najdete informace o odletové bráně (gate) a také o místě, které vám bylo v letadle určeno. Dále už pokračujete jen s příručním zavazadlem a palubním lístkem.

Tip navíc! Kufr si označte nejen visačkou s vaším jménem, adresou a alespoň odletovou destinací, ale také nějakým provázkem. My jsme zvolili mašli. Má to zcela praktický důvod. Většina kufrů je černá. A mašle vám pomůže, abyste při čekání na zavazadla nemuseli kontrolovat každou visačku a hledat, který je ten váš.


3. Příruční/palubní zavazadlo

S příručním zavazadlem (většinou velikosti/rozměrů kabelky či menšího batohu) jdete k osobnímu odbavení, k bezpečnostní kontrole. Z příručního zavazadla vyndejte všechny kovové věci (mobily, notebooky,..) a dejte je zvlášť do připravených plastových misek. Do další misky vložte samotné zavazadlo, do další například opasek, hodinky,.. to vše dejte na pojízdný pás, který zkontroluje vaši věci rentgenem. Pokud máte bundu nebo kabát, sundejte i to. Vy přejdete přes rentgenový rám.

Do zavazadla si můžete vzít „přiměřeně“ vlastního jídla, léky v množstvím nezbytném na cestu. Problém je ovšem s tekutinami. Na palubu jsou povoleny pouze tekutiny o celkovém objemu 100 ml.
Pokud se jedná o pití, doporučuji si po osobním odbavení v tzv. duty free zóně koupit občerstvení (vodu i jídlo) a vzít si ho klidně na palubu.  Vtip je totiž v tom, že po bezpečnostní kontrole jste prostě prověření a letištní personál má tedy jistotu, že nic nelegálního nebo zakázaného (podezřelého) na palubu letadla neberete. Proto už je jedno, že si v duty zóně koupíte třeba litrovou láhev (i když samozřejmě o dost dráž) a vezmete si ji na palubu. Je totiž „jejich“ a to to jde.



Cestování letadlem byl neopakovatelný zážitek! Proto si ho snažte užít a nekažte si ho strachem z toho, jak zvládnete odbavení. Šikovná videa najdete také přímo na youtube kanálu Letiště Václava Havla.

Pokud byste měli nějaké dotazy a nebránili se odpovědi laika, klidně napište. Pokusím se odpovědět. 😊

Tak vzhůru do oblak a šťastný let!




Komentáře

  1. Veľmi užitočný článok! :) Už som niekoľkokrát letela, ale tiež som si tu našla pár skvelých tipov :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Vám za komentář! 😊 Jsem ráda, že byl článek užitečný 😉

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky