Stanislav Motl – Mraky nad Barrandovem


Dnes vám představím další knihu Stanislava Motla. A myslím, že osloví nejen milovníky stříbrného plátna. Prosím, recenze na Mraky nad Barrandovem právě přichází.

Stanislav Motl je známý tím, že se rád a velmi dopodrobna zabývá tématikou druhé republiky, druhé světové války. V tomto období byla důležitou součástí každodenního života i kultura. Dávala lidem šanci alespoň na chvíli zapomenout, oprostit se od hrůz války.

Jak ale tuto dobu prožívaly samy hvězdy stříbrného plátna?

Na tuto otázku se Motl snaží ve své knížce Mraky nad Barrandovem najít odpověď. Kniha byla prvně vydána v roce 2006. Toto vydání vlastním i já. Nyní se ale můžete setkat i s novějším vydáním.

Motl nás zavádí do světa českých hereckých hvězd té doby – Adiny Mandlové, Svatopluka Beneše, Hugo Haase, Lídy Baarové, Nataši Gollové, Oldřicha Nového,…  Filmové ateliéry Barrandov prožívaly v té době zlatý věk. Spolu s berlínskými ateliéry UFA patřily barrandovské k nejznámějším a nejlepším v Evropě.

Na příbězích konkrétních herců a filmových tvůrců ukazuje, jak se vyrovnali s nacistickou perzekucí. Ukazuje, způsoby byly různé. Jsou tu případy, jejichž aktéři tzv. kolaborovali s nacisty, či příběhy těch, jenž se snažili jen plout s davem a přežít. Také se tu ale setkáme s příběhy odvahy a protinacistického odboje, za který zaplatili svým životem (viz příběh Anny Letenské).

Kniha nese podtitul: Sláva i zatracení českých filmových hvězd v době protektorátu a v časech poválečných ortelů.

A to je zkrátka výstižné. Motl totiž ukazuje i poválečné osudy hvězd. Je všeobecně známé věznění hereček Mandlové a Baarové. Takto postiženi byli i další herci. Důvod byl prostý – podezření z kolaborace. Připomíná však také příběh herce a režiséra Jana Svitáka. Ten, na rozdíl od ostatních kolegů, kteří vyvázli (v uvozovkách!) jen s vězněním či zabavením majetku, podstatně hůř. Byl zlynčován. Čechy. Už v osvobozené zemi. Nakonec byl zastřelen.

Autor se opírá o svědectví a výpovědi herců a lidí (s mnohými se setkal osobně), kteří tuto dobu přímo zažili, kterých se nepříjemnosti (ať už za války, nebo po ní) dotýkaly osobně. To je velké plus celé knihy. Jednotlivé kapitoly jsou doplněny dobovými fotografiemi. Dále zde nechybí ani příloha dobových dokumentů a vyšetřovacích protokolů.

Motl nám tak nabídl ucelený pohled na nelehkou válečnou a poválečnou dobu. A jak správně poznamenala ve své recenzi Jana Machalická (Lidové noviny, 2006), není důležité soudit, ale pochopit. Morální dilema, které tehdy (za nacizmu i za komunismu) muselo mnoho umělců řešit, není totiž vůbec jednoduché. 

Stanislav Motl (*1952) je novinář a publicista, který má na svém kontě, mj. dvě prestižní ceny The AIB International Media Excellence Awards. „Novinářské Oscary“, jak se tomuto ocenění přezdívá, získal hned dvakrát za sebou – v roce 2010 a 2011 – za své rozhlasové dokumenty v rámci pořadu Stopy, fakta, tajemství (vysílaný na Českém rozhlase Dvojka), a to za díly Chlapec a hvězdy (díl věnovaný Petru Ginzovi) a Letec a smrt (díl o československém letci za II. světové války).

Pokud budete mít možnost, navštívit osobně přednášku Stanislava Motla, určitě neváhejte a jděte si ho poslechnout. Rozhodně stojí za to!

Stejně jako Mraky nad Barrandovem! Tak hezké počtení.

Hodnocení: 10 z 10


Webové odkazy



Komentáře

Oblíbené příspěvky