komentář: Kterak odvážná Zuzana i bez mečů a arogance zvítězila a do paláce se dostala


Kdo se alespoň trochu zajímá o mezinárodní dění, jistě mu nemohly uniknout prezidentské volby na Slovensku. V zemi, která nám je snad stále nejbližší. Volební martyrium vyvrcholilo v noci ze soboty na neděli.

A vítězem se stává… Zuzana Čaputová! Tedy, abychom byli genderově neutrální – vítězkou a od června i prezidentkou Slovenska.  



Bod číslo jedna: Nejsem feministka, ale i tak mě potěšilo, že to žena nandala mužům, a to v podstatě na nejvyšší úrovni.

Zdá se, že devítkové roky přejí ženské slovenské politické emancipaci.
V roce 1999 proběhly na Slovensku první přímé prezidentské volby. Diplomatka a bývalá herečka Magda Vašáryová tehdy skončila jako třetí! O deset let později, v roce 2009, se do druhé kola prezidentských voleb probojovala Iveta Radičová. Ta sice nezvítězila, nicméně o rok později se stala první premiérkou v dějinách Slovenské republiky.  A o další dekádu později…. Výsledek vidíme sami. Hm… Co k tomu dodat?

Bod číslo dva: Slováci si za poslední rok prošli velkou vnitropolitickou i vnitrostátní krizí. Vše eskalovalo po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. A jak je vidět, řekli si dost a něco s tím udělali. Volali po změně, šli volit, prosba byla (alespoň zdá se) vyslyšena.
Jednoduché jako facka, že?  

Možná, že by pro nás mohli Slováci vydat nějakou příručku. Třeba: Manuál o tom, jak jen nekecat, nelitovat se a něco dělat. Třeba jít volit.
To by se nám možná při příštích volbách mohlo hodit.

Bod číslo tři: Je něco, co Slovákům závidím. Že dokázali vést volební kampaně a volební souboj bez zbytečných urážek, arogance, osobních útoků, lží a desinformací. A pokud se přeci jen něco z toho objevilo, ihned to bylo eliminováno. Vzpomeňme si na loňskou (a vlastně jakoukoliv další) volbu u nás. To, že Slováci touží po slušnosti a dalších ctnostech potvrdili volbou v prvním kole. Podle mnoha odborníků by byl i Maroš Šefčovič dobrý prezident. Nakonec ale nezvítězil.

Co bylo rozhodujícím faktorem toho, že vyhrála žena Zuzana, a ne muž Maroš? Že dali občané přednost nové tváři, bez větších politických zkušeností před ostříleným politikem?
To je otázka pro sociology a politology. Ne pro mě.

Bod číslo čtyři: Slovensku to moc přeju! Až jednou český národ dospěje a pustí i mezi všechny ty hlavy mazaný politický více takových lidí, bude zase líp. Už snad konečně. Definitivně.

Bod číslo pět: Vážení a milí, Zuzana vyhrála. I přes to, že se politickým záležitostem bude teprve učit.
I přes to, že zastává liberální hodnoty. I přes to, že je rozvedená. I přes to, že je to žena.

Bod číslo šest: A ještě k tomu je to blondýna! Jako já! 

Blondýny sobě!

Tak dobrou noc a bratia Slováci, gratuluji!


Komentáře

Oblíbené příspěvky