Turisté u cíle: Předhradí, hrad Rychmburk, rozhledna Borůvka

Právě probíhá hudební festival Smetanova Litomyšl. Pokud si od vážné hudby budete chtít odpočinout, vydejte se na výlet do nedalekého okolí. Co nabízejí vesnice ve Sdružení obcí Toulovcovy Maštale, se dozvíte právě tady. 

Mezi městy Skuteč a Proseč najdeme vesnici Předhradí. Klidná obec sice do Mikroregionu nepatří, je ale s ním přímo sousedící a mimo jiné nabízí výhled na opravený kostel. Projít se také můžete upraveným parkem - Panskou zahradou, ve kterém se nachází i dětské hřiště. V areálu zahrady se nachází také restaurace. Jen si předem zkontrolujte, zda je otevřená.





Když projdete obcí, dojdete až k hradu Rychmburk. Hrad je opravený, ale přístupný je jen z části. Podívat se můžete do hradní zahrady, nádvoří hradu a jeho sklepení, kde najdete i malou expozici o historii Rychmburku. 




 



Do zbylé části hradu se ale nedostanete. Hrad totiž slouží jako dům pro pacienty s duševním onemocněním. 
I stigmatizaci, která s psychickým onemocněním častou souvisí, se expozice v podzemí věnuje.

 


O tři kilometry (směr vesnice Hluboká) dále najdeme rozhlednu Borůvka. Když se po točitých schodech vydáte až nahoru, naskytne vám Borůvka pohled do širokého okolí.


Výlet je vhodný i pro cyklisty, cesta totiž vede po klidných silničkách.

A pokud vám i po krátkém výletu vyhládne, zajeďte si do obce Zderaz, do Restaurace Na Rozcestí. Jen pozor! V pondělí mají zavřeno.




Webový odkaz:

Sdružení obcí Toulovcovy Maštale

Komentáře

Oblíbené příspěvky