Turisté u cíle: Vysočina II.


Skoro na den přesně jsme se po roce vrátili na Vysočinu. Sice jen na víkend, ale i tak to bylo super.
Pokud si už nevybavujete, co jsme na Vysočině stihli vloni, určitě se podívejte na odkaz zde: Turisté u cíle: Vysočina I



Ubytování jsme sehnali v Apartmánech Karasín. Noc v malém apartmánu nás oba vyšla na 1 125 Kč. Apartmán měl plně vybavenou kuchyň, a celý ještě voněl novotou.

A kam jsme se tedy vydali?

Dalečín

Obec Dalečín najdeme 10 km od města Bystřice nad Pernštejnem.
My zde navštívili zříceninu hradu, která se nachází přímo v obci. A měli jsme štěstí – zrovna zde probíhal jarmark. Takže jsem se stihli podívat jak na loutkové divadlo pro děti, tak obdivovat keramické a dřevěné výrobky na trhu.


Hned u zříceniny nalezneme také dalečínský zámek. Ten ovšem dnes slouží jako obecní úřad.
Dalečínem protéká řeka Svratka, podle ní se zle dostat až k vodní přehradě Vír.


trasa: Kadov – Fryšava – Tři Studny – rybníky Sykovec a Medlov – Kadov

Vzali jsme si s sebou kola. A tak jsme si řekli, že stihneme alespoň jednu trasu, kterou bychom zvládli v pohodě (jinak, Vysočina je protkána cyklo a běžkařskými trasami). Zvolili jsme okruh v délce necelých 13 km.
Za výchozí bod jsme zvolili obec Kadov. Z něho jsme se vydali po silnici nahoru, směr obec Fryšava pod Žákovou horou. Z Fryšavy jsme pokračovali dále po silnici až do Třech Studních. Ačkoliv jsme jeli po silniční komunikaci, nebyl to problém, provoz zde není hustý a odměnou vám je hezká cesta a výhledy do kraje.


Odtamtud jsme pokračovali po vyznačené cyklotraserybníku Medlov. I zde se nachází autokemp, nicméně je menší než ten u Sykovce.


Od hotelu Medlov jsme se vydali po žluté turistické značce. Projeli jsme kolem chalupy Podmedlovský Mlýn a stezka nás vyvedla zpět na silnici, kousek nad Kadovem.

Tam už nás čekala odměna v podobě dobrého jídla v penzionu Klokočí (vloni jsme byli nadšeni, letos také – koukněte na recenzi podniku na blogu!).


Celá trasa byla lehce zvládnutelná, nebylo zde žádné velké převýšení, cesty byly pěkné, dobře sjízdné. Ačkoliv jsme ujeli „jen“ 13 km, nám to bohatě stačilo.

trasa: Svratka – Karlštejn – Svratouch – Svratka

Další cyklotrasu, kterou jsme absolvovali, byl okruh kolem loveckého zámečku Karlštejn na Vysočině.
Auto jsme nechali zaparkované na náměstí ve Svratce. Z náměstí jsme se vydali po červené turistické značce. Ta nás po necelých dvou kilometrech zavedla až právě k loveckému zámečku Karlštejn.

Ačkoliv se jednalo o turisticky značenou cestu, pro kola není zrovna dvakrát vhodná. Trasa totiž vede po (většinou) nezpevněné kamenité a písečné cestě do kopce, takže většinu cesty jsme museli kola tlačit. Zajímavé ale na této stezce je, že vede přes golfové hřiště. Takže se můžete kochat pohledy na dokonale udržované greeny a na ladné údery golfistů.

Lovecký zámeček Karlštejn je sice krásně opravený, bohužel ale patří do soukromého vlastnictví a dovnitř se nedostanete. Povědomý vám ale může být – objevil se, mimo jiné, ve dvacátém šestém díle úspěšného televizního seriálu Četnické humoresky.


Od Karlštejnu jsme se už vydali cestou dolů z kopce do obce Svratouch. A odtud zpátky po asfaltové silnici do Svratky.
Tento okruh byl dlouhý cca 6 km a nebýt nepříjemných stoupání ke Karlštejnu, by to byla naprosto pohodová projížďka. 
A taková zajímavost. Touto trasou se dostanete hned do dvou krajů – protínat totiž budete kromě Kraje Vysočina také kraj Pardubický.

Celý náš dvoudenní výlet jsme zakončili v naší oblíbené kavárničce Mandala v Hlinsku


Ta už se sice plně nachází v Pardubickém kraji, nicméně ji najdeme v památkové rezervaci na Vysočině, v Betlémě Hlinsko.



Vysočina a koupání

V těchto parných dnech vás třeba napadne: A co koupání?
Vysočina sice nabízí pár přírodních i městských koupališť, ale vyloženě plavací ráj tento kraj není. Vloni jsme se rádi smočili v Domanínských rybnících, letos nám ale tuto možnost zhatily sinice. Počasí ale koupání moc nepřálo, takže ve finále nám to, že si nemůžeme jít zaplavat, ani moc nevadilo.
Další možností, kde se dá koupat v přírodě, jsou právě rybníky Sykovec a Medlov. Ale pozor, jsou to klasické rybníky, takže musíte počítat s tím, že voda není úplně čistá a že vedle vás mohou chytat rybáři.

Vysočina je skvělá jak pro pěší, tak pro cyklo turisty, tak v zimě pro běžkaře. Nabízí totiž řadu tras různé obtížnosti a dobré výchozí body.

Tak co? Vydáte se na Vysočinu i vy?


Komentáře

Oblíbené příspěvky