Michel Houellebecq – Podvolení


Existují knihy, po jejichž přečtení vám není moc dobře. Které ve vás vzbudí obavy či strach. A kniha Podvolení je jednou z nich. Je to dobrá knížka. Tak dobrá, až vám z ní bude špatně.

Francouz Michel Houellebecq (*1958) má pověst kontroverzního spisovatele, který si pro svá díla vybírá palčivá témata. I přes to se řadí mezi nejvýznamnější francouzské autory současnosti.  Mezi jeho nejúspěšnější díla patří kniha Platforma (2001) či novinka Serotonin (2019).

Houellebecq mohl při psaní vycházet ze svých osobních zkušeností, neboť když byl malý kluk, jeho matka odešla od rodiny k jinému partnerovi a konvertovala na islámskou víru.

Podvolení nás zavede do Francie roku 2022. Konají se volby do vlády a politické strany raději podpoří fiktivního kandidáta strany zvané Muslimské bratrství, aby se prezidentkou nestala šéfka extrémně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. Muslimové tak a pomalu nastolují své pořádky a zákony, které ovlivňují běžný život Francouzů.

To vše sleduje i univerzitní profesor François. Jeho stanovisko ale není nijak rozhodné a jasné. Ač má jisté výtky, nechává události, ať plynou bez jeho přičinění. Kolísá ve svém vlastním rozpoložení, hraje si se sexuální fantazií a prožívá orgie se studentkami. Když mu jedna jeho „dočasná“ milenka a studentka řekne, že se s rodiči a sourozenci raději odejde do Izraele, že se bojí ve Francii o bezpečnost, nikterak to s ním nezamává.

A protože je François takový jaký je, začne si s myšlenkou, že konvertuje k islámu, hrát. Podlehne mu? Nebo odolá pokušení?

Postava Françoise působí spíše antihrdinsky a popravdě řečeno, mně byl nesympatický. Jeho laxní způsob života i myšlení mě naprosto vytáčel.

Ačkoliv se toho v knize zase tak moc neděje, působila na mě velmi silně. Možná i proto, že vznikla v době krátce poté, co byl svět (a především Francie) ochromen strachem z teroristických útoků IS. V knize se také vyskytuje množství erotických pasáží, takže puristé se budou asi mírně červenat.

Podvolení doporučuji všem těm, kteří se zajímají o dění v současném světě. Kniha totiž reflektuje nejen politické rozpoložení v Evropě, ale také myšlení nás – Evropanů.


Hodnocení: 8 z 10

Webové odkazy


Komentáře

Oblíbené příspěvky