Debbie Tung – Introvertka v hlučném světě

Komiksy jsem nečetla ani jako dítě, a tak, když jsem v knihovně na poličce zahlédla Introvertku v hlučném světě, přemýšlela jsem, zda si ji vůbec půjčit. Nakonec se mnou ale domů odešla.


Autorkou komiksové knížky je úspěšná anglická kreslířka Debbie/Deborah Tung (*1990). Introvertku v hlučném světě napsala a ilustrovala v roce 2017. Českého překladu od Marie Těthalové se knížka dočkala v roce 2019.

Příběh není nikterak složitý a komplikovaný. Troufnu si říct, že to byl záměr. Autorka se pokusila nastínit běžné životní situace a okamžiky, které prožívá každý z nás, ale tentokrát z pohledu introvertky.

Setkáváme se s Debbie (že by podobnost s autorkou?), která je studentkou univerzity. Vysvětluje, proč chodí ráda na přednášky včas a jak prožívá různé situace (když se s někým seznámí, když komunikuje s rodinou, když se náhodou ocitne na párty…). Pak nás Debbie přenese zpět do svého dětství. I tehdy musela ze svého světa introvertky čas od času vystoupit.

Následně se vrátíme do Debbiina současného života. Zamilovaná Debiie se vdává, ale ani na svatbě se nevyhne situacím, při kterých introverti div že neomdlévají.

Debbie si nejprve myslí, že je divná. Až když narazí na blog o introvertkách, dojde jí, že je vlastně docela normální. Poté Debbie čtenářům/introvertům nabízí pár triků a tipů, jak přežít v hlučném světě.

Komiksové knihy jsou fajn kompromisem zejména pro lidi, kteří buď nečtou rádi, nebo jim čtení dělá potíže. Já je moc ráda doporučuji dětem s poruchami čtení. U komiksových knih je totiž menší pravděpodobnost, že si děti s dys poruchami čtení zprotiví.

I když knížka v knihovně nebyla zařazena do young adult literatury, i díky obsahu a náročnosti příběhu bych ji zařadila do literatury pro dospívající.

Zároveň bych knížku doporučila všem, kteří bojují se svojí plachostí, v tomto případě má totiž Introvertka biblioterapeutický účinek

Introvertka v hlučném světě je oddechové čtení a introverti se v ní rozhodně najdou. Já ale čekala trochu víc…

Hodnocení: 7 z 10


Webový odkaz

Více informací o knize


Komentáře

Oblíbené příspěvky