kolektiv – Feministky nenosí růžovou a jiné lži

Feminismus vyvolává stále rozporuplné reakce, každý si pod tímto pojmem představuje asi trochu něco jiného a dá se vlastně říct, že jedna univerzální definice neexistuje. Kniha Feministky nenosí růžovou se snažila vyvrátit typické mýty o feminismu. Jak se jí to povedlo? Povím vám v recenzi.


Sborník příspěvků na téma feminismus a postavení žen ve společnosti sestavila Scarlett Curtis (*1995). Tato mladá anglická spisovatelka a aktivistka se nejdříve do veřejného života zapojovala pomocí psaní blogů a příspěvků například do The Guardian či Elle Magazine. V roce 2018 se stala kurátorkou antologie Feministky nenosí růžovou a jiné lži (v originále: Feminists Don't Wear Pink & other lies). Českého překladu od Niky Exnerové se čtenáři dočkali v roce 2019.

Kniha je vlastně sborníkem příspěvků od zahraničních známých žen, které se na téma feminismus vyjadřují, sdělují osobní zkušenosti či dojmy.

Přiznám se, že mně jména většiny z nich nic neříkala. Najdete tu například vyjádření od Alison Sudol – písničkářka a herečka, Zoe Sugg – podnikatelka, Rhyannon Styles – novinářka a z těch známějších jmen třeba od herečky Keira Knightley a Emma Watson.

Českou stopu tu zanechala i Lucie Zelinková – známé české knižní influencerky.

Čtenářka (ano, u Feministek si popravdě nedovedu představit, že by je četli i muži, i když si myslím, že každý správný muž by měl být trochu feministou) si v esejích a fejetonech můžete přečíst o menstruačních kalhotkách, o sexuálním obtěžováním, o #metoo, o nerovnostech v platech atd. 

Některé texty mají větší filozofickou hloubku, většina z nich na mě ale působí jako stěžování si na ženský úděl a na to, že jsme ženy. Paradoxně a bohužel. Od této knížky jsem čekala více faktů než pocitů a dojmů, útržkovitých hesel a rádoby vtipných komentářů. Čekala jsem také, aniž bych se některé dámy chtěla dotknout, větší osobnosti – vědkyně, političky…

Osobně se mi nejvíce líbila esej od vědkyně a spisovatelky Claire Hern. Možná právě proto, že text měl strukturu a něco jsem se z něho dozvěděla. Hern popisuje historii feministického hnutí, vysvětluje samotný výraz feminismus a na jednotlivých historických období ukazuje, jak se ženská emancipace projevovala, co ji doprovázelo a jak ovlivnila svou generaci.

A co mě možná trochu překvapilo, všeobecně je známo, že feministky bojují proti přechylování ženských příjmení. V této knížce, v českém překladu, ale každé ženské příjmení získalo příponu „-ová“. Trochu paradox, že?

Kniha Feministky nenosí růžovou a jiné lži bohužel nesplnila mé očekávání a zařadila bych ji ke slabšímu průměru. Rozhodně mě to ale od přečtení dalších knih o feminismu neodradí.

Hodnocení: 5 z 10

Webové odkazy

Více informací o knize

Rozhovor s Lucií Zelinkovou


Komentáře

Oblíbené příspěvky