Eoin Dempsey – Růže bílá, černý les

Na tuhle knížku se minulý rok stály fronty v knihkupectvích, čekací lhůty v knihovnách byly klidně i tři měsíce. Vážně ale za to knížka Růže bílá, černý les stojí? Dozvíte se v recenzi.


O ROMÁNU

Irský spisovatel Eoin Dempsey (*1977) vtrhl na českou scénu jako blesk z čistého nebe. Román Růže bílá, černý les napsal Dempsey v roce 2018, českého překladu Anny Křivánkové se čtenáři dočkali o rok později.

Románů s válečnou tematikou najdete na knihkupeckých pultech řadu. V knihovně ještě víc. Troufnu si ale odhadnout, že kvalitní počtení najdete možná tak u slabé poloviny z nich. Druhou polovinu totiž tvoří spíše válečné love story, kdy se do sebe zamilují dva lidé z odlišných prostředí či politicko-společenských stran, a přes všechny rány a nepřízně osudu končí jejich láska happy endem.

Román Růže bílá, černý les balancuje přesně na hranici těchto dvou skupin.

LOVE STORY A TEMNÉ DĚJINY

Děj knihy nás zavede do válečného Německa. V úvodu se setkáváme s Frankou. Ošetřovatelkou, která žije osamoceně v chatě v horách, kam odešla poté, co se prozradila spolupráce s odbojovou protinacistickou skupinou a poté, co byl její postižený bratr zabit. Ačkoliv vnímáme Franku jako hrdinku, která bojovala proti zlým nacistům, postupně zjišťujeme, že její minulost nebyla úplně jednoznačná a že i ona se řadí mezi tzv. přeběhlíky.

Franka si žije v relativním poklidu až do okamžiku, kdy najde těžce zraněného muže ve vojenské uniformě luftwaffe. Z tajemného pilota se později vyklube americký agent, ale může mu Franka věřit?

Z postupné vzájemné nedůvěry se klube velmi zvláštní a blízký vztah, ve kterém nechybí ani láska.

Děj vyvrcholí v okamžiku, kdy na udání navštíví Franku Daniel – Frančin bývalý milenec, dnes jeden z nejmocnějších mužů gestapa. Následný boj mezi všemi postavami v chatě může mít jen jediný výsledek.

Franka a John jsou nuceni co nejrychleji opustit Německo a dostat se do neutrálního Švýcarska. Nic ale není tak jednoduché a na zvuky svatebních zvonů jen tak nedojede.

STOPA PRAVDY

Nutno podotknout, že román Růže bílá, černý les je velmi okrajově inspirován skutečnými událostmi, a to sice protinacistickou skupinou mladých lidí – Bílá růže. Tato organizace nenásilně, pomocí šíření protistátních letáků, bojovala proti nacistům. Jejími členy byli především mladí Němci a studenti. Bílá růže byla ale odhalena, její předáci byli popraveni a odbojová buňka tak zanikla. Pokud byste se chtěli dozvědět o činnosti Bílé růže více, doporučuji pustit si německý film Poslední dny Sophie Schollové (2005), který mapuje poslední dny života jedné z hlavních vůdkyň Bílé růže Sophie Scholl.

ŽE BY ČERVENÁ KNIHOVNA?

Po všem, co jsem napsala, je zřejmé, že Bílá růže, černý les je opravdu knihou hraniční.

Osobně jsem čekala a chtěla trochu jiný konec, ačkoliv děj samotný přesně k tomto konci celou knížku směřoval. Komu nevadí míchání love story s dějinnými událostmi, bude knihou nadšen. Já však raději tato dvě témata čtu raději zvlášť.

Hodnocení: 6 z 10

Webové odkazy

Více informací o knize

Trailer na film Poslední dny Sophie Schollové

Komentáře

Oblíbené příspěvky