James Frey – Katerina

Katerina zaznamenala u tuzemských i u zahraničních čtenářů kladné ohlasy. Jaký je tedy příběh z prostředí Paříže na přelomu tisíciletí? Dozvíte se v dnešní recenzi.



NA ÚVOD

Americký spisovatel James Frey (*1969) není žádným začátečníkem. Debutoval v roce 2004 románem Milion malých střípků. A ačkoliv vyšla Katerina prvně již v roce 2018, českým čtenářům v překladu od Lucie Mikolajkové se představila až v letošním roce.

GENIUS LOCI ANEB ZASE TA PAŘÍŽ

Frey nás zavádí do Paříže. Je rok 1992 a mladý americký spisovatel Jay se stěhuje na starý kontinent, do města, které už po staletí láká umělce i obyčejné smrtelníky k tomu, aby okusili jeho magickou atmosféru a další lákadla, která nabízí. V 90. letech to jsou především alkohol, drogy a nezávazný sex. I Jay si chce užívat, zároveň se snaží napsat svou první knihu. Paříž je ale také známá jako město milenců a Jay zjistí, že láska na první pohled existuje a zamiluje se. A to dokonce čtyřikrát.

KRÁSNÁ TAJEMNNÁ

Tou ženou, do které se Jay zamiluje, je modelka Katerina. A i když začíná být vzájemný vztah hlubší a spalující, má Katerina jedno zvláštní pravidlo – nesmějí si říct: Miluji tě. I přes tuto neobvyklou podmínku je Jay zamilovaný a propadá Katerině čím dál tím víc. Čím dál tím více ale také propadá alkoholu, drogám a psaní knih. 

A CO BYLO DÁL?

Následuje střih. Hlavní hrdina je o dvacet pět let starší, ze začínajícího Pisálka (tak se s Katerinou vzájemně oslovovali: Pisálek - Modelka) je úspěšný bohatý spisovatel, který se těší spokojenému rodinnému životu. Vše se změní v okamžiku, kdy mu na Facebook přijde zpráva od neznámého z jeho minulosti. Tím se Jay do let v Paříží a vzpomíná nejen na své bouřlivé mládí, ale také na svoji minulost, které se musí postavit čelem.

JE TO VŠECHNO JEN FIKCE?

Není. Autor v Katerině míchá autobiografické prvky s fikcí. A jelikož jeho první knížka Milion malých střípků byla prý také inspirovaná jeho životem a jelikož se v ní vypisuje z drogové závislosti, můžeme tvrdit, že autobiografických rysů s Jayem je zde více než dost. I to dodává knize spád a svižnost.

ZÁVĚREM

Trochu mi Katerina připomíná knížku Grófka od Lenky Horňákové-Civade. Frey si ale, podle mě, pohrál více se zápletkou. Další podobnou knihou, na kterou se zatím jen chystám, je kniha Michala Avajze Lucemburská zahrada.

Pokud máte rádi romány, do kterých se kromě autobiografie míchá i trocha mystičnosti, je pro vás Katerina tou správnou volbou.

Hodnocení: 8 z 10

WEBOVÝ ODKAZ

Více informací o knize

Komentáře

Oblíbené příspěvky