Turisté u cíle: Werichova vila, Praha


Pokud už máte známé pražské památky prochozené křížem krážem a chtěli byste v centru města trochu klidu, zamiřte do Werichovy vily na Kampě.

Werichova vila se nachází kousek do Karlova mostu (asi 2 minuty chůze). A ačkoliv se tedy nachází přímo v srdci města, prostorný park kolem vily nabízí dost klidu. 


Vilu, jejíž první písemné zmínky pocházejí již z roku 1580, obývalo několik významných osobností. Jmenujme alespoň jazykovědce a národního obrozence Josefa Dobrovského. Jejím nejznámějším nájemníkem byl zřejmě herec, spisovatel a divadelník Jan Werich.

Povodně v roce 2002 vilu poničily a zavinily její chátrání. O pronájem v následujících letech usilovala Nadace Jana a Medy Mládkových. Tito mecenáši umění provozují také nedaleké Muzeum Kampa. Po peripetiích se zastupiteli z Prahy 1 se jim vilu nakonec podařilo získat, a tak mohla v roce 2015 započít její rozsáhlá rekonstrukce. Od roku 2017 je vila přístupná veřejnosti.

Pokud chcete, můžete si vilu prohlédnout. V nabídce jsou dva prohlídkové okruhy. Okruh 1 zahrnuje prohlídku stálé expozice, sklepních prostor a klubové zóny, tedy celé vily. Okruh 2 je pak prohlídka klubové zóny a sklepních prostor.

Rozhodně se vyplatí koupit si vstupenku na Okruh 1, cena za dospělého 100 Kč. Vila se prochází bez průvodce, na pokladně však dostanete k dispozici tištěný materiál, který obsahuje potřebné informace o expozici i o objektu. 


Expozice nabízí nejen bohatou fotografickou výzdobu z představení Osvobozeného divadla, následně pak divadla ABC, tak i fotografie ze soukromého života Wericha. Prohlídka nás zavede i do Werichovy pracovny, nebo do pokojů, ve kterých najdeme kostýmy z filmů Císařův pekař – Pekařův císař. Výstava nabídne také interaktivní část. Návštěvníci si mohou poslechnout ukázky z Werichových filmů, dobovou hudbu či si pomocí animace vytvořit vlastní podobu klauna, kterou proslavili Werich s Voskovcem v Osvobozeném divadle. Ve sklepení najdeme i Golema, pro děti je zde připravena dílnička s hlínou, ze které si mohou vytvořit vlastního Golema.



Při zakoupení vstupenky dostáváte automaticky i 50% slevu na zákusek v kavárně IF CAFÉ, jež se nachází v přízemí vily. Slevu jsme nevyužili, kavárnu jsme bohužel nenavštívili. Nicméně, chystáme na ni při naší další návštěvě Prahy a pak se můžete těšit na podrobnosti i o ní v rubrice GastroTuristika.

Pokud se k Werichově vile vypravíte MHD, nejbližší tramvajovou zastávkou je zastávka Hellichova, pokud pojedete metrem, vystupte na zastávce Malostranská nebo Staroměstská.


Kromě muzea a kavárny funguje vila jako kulturní centrum, ve kterém se pořádají projekce, přednášky, meetingy.

Návštěva Werichovy vily nás mile překvapila. Doporučujeme všem, nejen milovníkům W+V.

Webové odkazy:
  • mapa
https://mapy.cz/zakladni?x=14.4080308&y=50.0854033&z=17&source=base&id=1716142&q=werichova%20vila

Komentáře

Oblíbené příspěvky