Turisté u cíle: Šumava II.


Šumava se stala prostě naší srdeční záležitostí. Vloni jsme ji objevili, letos jsme se na ni museli vrátit. A tady jsou další tipy na výlety po šumavských hvozdech.


Chalupská slať

Slatí je na Šumavě mnoho a rozhodně stojí za to je navštívit. K této Chalupské slati jsme se tentokrát vydali na kolech.
Auto jsme nechali zaparkované na centrálním parkovišti v obci Borová Lada. Celodenní parkovné auta stálo 50 Kč. Poté jsme se vydali po asfaltové silnici směr Modrava. Asi po jednom kilometru narazíte na odbočku vpravo. Ta vás zavede až k Informačnímu středisku Svinná Lada. Tam nechte zaparkovaná kola a vydejte se po kilometrovém dřevěném chodníku k Chalupské slati.



Pokud chcete, pokračujte dále na kolech po zeleném značení směr Nové Hutě Polesí a následně pak po žluté na Šindlov ke kapličce. 


Zde vás potká asi nejhorší úsek. Červené turistické značení totiž vede přes louku do kopce a pak dále do lesa. Tam se ale už dostanete na zpevněnou cestu. Dále pokračujte směrem na Bukovec. Další zastávkou je Alpská vyhlídka. Na ni nás navede odbočka na pokraji lesa. Při dobré viditelnosti můžeme vidět i Alpy. 


Z vyhlídky se vrátíme zpátky na červenou a sjedeme až na silnici na křižovatku. Dále budeme pokračovat po zelené až zpátky do Borových Lad k autu.

Trasa je dlouhá asi 15 km a vyjma výstupu na louku se jedná o příjemný a mírný terén.

Státní hrad Velhartice

Pokud chcete při dovolené navštívit i památky, zamiřte na hrad a zámek Velhartice.



Vybrat si můžete ze tří prohlídkových okruhů, plus prohlídky skanzenu lidové architektury pod hradem. My jsme zvolili okruh: Gotický hrad. Délka prohlídky byla asi 50 minut a byla plně dostačující. Musím říci, že nás byla poměrně velká skupina, a tak bylo poslouchání výkladu trochu náročnější. Slečna průvodkyně se sice snažila, leč někdy marně.


Pokud vás prohlídka unaví, občerstvit se můžete v restauraci přímo v areálu hradu.
Parkovat můžete na neplaceném parkovišti pod hradem v obci. Nevýhodou je, že je parkoviště menší, a tak se vám může stát, že se tam prostě nevejdete.

Kousek za Velharticemi (směr Stojanovice) se nachází rybník Bušek. Okolí rybníku obec udržuje a v rybníku se dá i vykoupat. 


Rozhledna Svatobor

rozhledy Svatobor, tyčící se nad Sušicemi, se vám naskytne krásný výhled na Šumavu českou i německou.
K rozhledně se dá zajet autem, pro zdatné turisty je samozřejmě možné celý kopec si vyšlápnout.




V přízemí rozhledny se nachází i bistro. My ho sice neotestovali, ale den po nás ho navštívil Lukáš Hejlík a moc si ho chválil, takže se asi dostane i na jeho Gastromapu.

Špičák a Čertovo jezero

Vrchol Špičák se nad Šumavou tyčí ve výšce 1 202 m.n.m. Buď si můžete kopec vyšlápnout anebo se na něj, jako my, vyvést čtyř sedačkovou lanovkou. Lanovka se nachází ve ski a bike areálu Špičák. 


Auto nechte zaparkované na vyznačených záchytných parkovištích. Parkoviště P2 se nachází přímo u vlakové stanice Špičák. Tam jsme zaparkovali my. Je sice placené, ale nachází se pouze 250 metrů od lanovky. Parkoviště P1 je bezplatné a nachází se přímo u hlavní silnice, u jedné ze sjezdovek.

Jednosměrná jízdenka na vrchol Špičáku stojí dospělého 130 Kč. Lanovkou se povozíte asi 20 minut a naskytne se vám krásný výhled nejen na Špičák, ale také na Železnou Rudu, kterou budete mít v zádech.



Když vystoupíte, přivítá vás nová rozhledna. Vstup na ní je zadarmo a rozhodně si ji vyšlápněte. Uvidíte mimo jiné Nýrskou vodní nádrž, německou stranu Šumavy ale také Čertovo jezero, k němuž se záhy můžete vydat.


Čertovo jezero je další známé ledovcové jezero Šumavy. Z vrcholu Špičáku se k němu dostanete pohodlnou cestou (asi 1,5 km).


Pokud s sebou budete mít kola, dojedete až závoře. Od té musíte kolo pouze vést vedle sebe. Příjemná procházka je sice místy prudší (jde se lesem, přes kořeny,..), ale není nikterak náročná. Od Čertova jezera se můžete vydat dále k Černému jezeru, nebo jako my zpátky k parkovišti. Po žluté turistické značce se vydáte dolů, cesta vás povede přes sjezdovky, ale nebojte se, k parkovišti vás asi po hodině pohodlně dovede.




Pozor! Pokud byste se rozhodli navštívit při jednom Čertovo a Černé jezero, jde to, ale pouze pěšky! Na kole je tato trasa zakázaná a pozor! Za porušení zákazu jsou tučné pokuty.


Šumavská příroda je nádherná! Pokud jste ji ještě nenavštívili, rozhodně tak učiňte. Je to balzám na duši!



Komentáře

Oblíbené příspěvky