Filmotipy: Ženy v běhu

recenze: Ženy v běhu doběhly zašlou slávu české novodobé komedie!

Pokud nejste příznivci zimních sportů a radovánek anebo jste a chcete si zpříjemnit ještě stále dlouhé zimní večery, zamiřte do kin na snímek Ženy v běhu.

Premiéru měly Ženy 31. ledna a za první víkend, kdy běžely v kinech, je vidělo 177 682 diváků.
Snímek nás seznamuje s matkou a třemi dospělými dcerami. Po smrti jejich otce a manžela se maminka rozhodne, splnit mu poslední přání. Uběhnout maraton. Když ale dcery protestují, že je nesmysl, aby téměř ze dne na den uběhly přes čtyřicet kilometrů, matka vymyslí, že poběží maraton jako štafetu, s otcovou urnou na zádech v batohu.
Tohle je první linie příběhu, která nás zavede do běžeckého prostředí plného správného oblečení, techniky, tréninků a postupného zdolávání nejen kilometrů, ale také sama sebe.
Ta druhá linie je čistě vztahová, rodinná.
Nejstarší dcera Marcela, s partnerem mají tří syny a čistě mužskou domácnost se snaží korigovat v rámci všech svých možností. Velmi touží po tom, aby si ji Karel už konečně vzal za ženu. A tak Marcela vymyslí sázku, že pokud Karla v maratonu porazí, bude ji muset požádat o ruku.
Prostřední dcera Bára neprožívá zrovna štěstí v lásce, a protože ji tikají biologické hodiny, rozhodne se, že podstoupí umělé oplodnění. V tom se ale seznámí s malou Rozárkou a jejím ovdovělým tatínkem Josefem.
Nejmladší Kačka má vztah se ženatým šéfem a jak to tak bývá, není šťastná. Vyléčí ji z nešťastné lásky běžecký trenér?
Ke každé ženské hrdince se ve filmu samozřejmě nachází i mužský protějšek. A protože se ve filmu setkáme i s jejich pohledy na věc, nejedná se film určený primárně pro ženské publikum.
Film si nehraje na žádnou filozofickou sondu do rodinných vztahů. Jeho cílem je diváky pobavit a uvolnit, a to se mu povedlo.
Tomu jistě pomohlo herecké obsazení. Překvapením bylo obsazení Zlaty Adamovské, kterou ve filmech zase tak často nevídáme. Vedle ní můžeme v Ženách vidět Terezu Kostkovou, Veroniku Khek Kubařovou a Jenovéfu Bokovou. V roli partnerů se objevili Martin Hofmann, Vladimír Polívka a Ondřej Vetchý, který zde opět skvěle dokázal ztvárnit lehce empaticky slabšího partnera.
Režie se ujal Martin Horský. Po jeho předchozím námětu k filmu Bezva ženská na krku (na němž se scénáristicky podílel i Jiří Vejdělek), a dalších dvou ne příliš divácky úspěšných filmech (Život je život a Láska je Láska), se do Žen tentokrát pustil Horský zcela sám. Nutno říci, že čin to byl velmi úspěšný.
Závěrem mohu Ženy v běhu jen doporučit. Osobně jsem se smála od začátku do konce. Troufnu si říct, že film neměl slabé místo. Děj měl spád a scénář skvěle a plynule navazoval.
Odpočinková, vtipná, a přitom smysluplná komedie. Přesně podle mého gusta.

Hodnocení: 10 z 10


Ženy v běhu
Česká republika, 2019
Scénář a režie: Martin Horský
Kamera: Jan Drnek
Hrají: Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Veronika Khek Kubařová, Jenovéfa Boková, Ondřej Vetchý, Martin Hofmann, Vladimír Polívka, David Kraus, Petr Vondráček, Bolek Polívka a další

zdroj: www.cinemart.cz


Webové odkazy

Komentáře

Oblíbené příspěvky