Irena Dousková – Medvědí tanec


Irena Dousková se do čtenářského podvědomí zapsala především knížkami o Helence Součkové a jejím pohledu na léta normalizace. Knížka Medvědí tanec z roku 2014 je ale úplně něco jiného.

Dousková se pokusila vžít do doby Jaroslava Haška.

Dostáváme se do roku 1922. Jaroslav Hašek je už nemocný, a tak se rozhodl přestěhovat se do Lipnice. I přes svůj zdravotní stav je stále schopný psát, humorně reaguje na lipnické spoluobčany, přijímá své známé.

Román tedy líčí poslední měsíce Haškova života, zároveň ale můžeme sledovat tvůrčí myšlení a psaní, které Haška doprovázelo při tvorbě legendárního Švejka. Dousková se snažila zprostředkovat i osudy dalších lipnických obyvatel a Haškových společníků. Na mě to chvílemi působilo, že se Dousková pokoušela sepsat Tanec, jako by šlo o deníkové záznamy, tedy autentické poznatky a vzpomínky.

Pro ozvláštnění je text proložen jak úryvky z dobových novin, tak kousky divadelní hry, kterou napsal Hašek místním ochotníkům.

Autorka používá hezkou spisovnou češtinu, jež se k danému tématu skvěle hodí.

Ač je Medvědí tanec mnohými označován jako nejlepší literární počin, jaký Dousková napsala, mě bohužel nijak neoslovil.
Děj se zbytečně vlekl. Možná k tomu přispěla i celková atmosféra z knížky. Blížící se Haškův konec, muž, který prožívá svůj labutí tanec. Snaží se sice bavit okolí a rebelovat, zároveň má ale podle své ženy Šury v noci výraz vyděšeného dítěte.

Pokud bych se zajímala o Haškův život, sáhla bych asi raději po biografické publikaci. Medvědí tanec stojí ale na pomezí fikce a biografie, a to mě osobně moc nebere.

Hodnocení: 6 z 10


Webové odkazy



Komentáře

Oblíbené příspěvky