Paulo Coelho – Alchymista


Kniha Alchymista je nejúspěšnějším brazilským bestsellerem všech dob. Prý obsahuje návod na šťastný život. Je tomu tak? Pokusím se vám odpovědět v recenzi.

Brazilský spisovatel Paulo Coelho napsal Alchymistu již v roce 1988. U nás se knížka dočkala několika vydání. Mě oslovilo to z roku 2005 z nakladatelství Argo, a to především pro její nádhernou obálku. O překlad se postarala Pavla Lidmilová.

Samotný děj nás zavede do španělské Andalusie 19. století. Setkáváme se s mladým pastýřem Santiagem. Touží po poznání života i světa, po hledání pokladu, a tak se rozhodne jít do světa.
Cestou potkává různorodé lidi. Například starou cikánku, která žádá za výklad jeho snů část pokladu. Santiagova cesta vede do Afriky – do Egypta. Právě tam by měl být ukrytý poklad, o kterém se mu zdálo. Potká zde i Angličana, který hledá alchymistu; chce po něm naučit, jak proměnit olovo ve zlato. V době, kdy je Santiago v poušti, zmítají zemi nepokoje, uchýlí se proto do oázy, kde se seznámí s krásnou dívkou Fátimou. Cestou k pokladu naučí alchymista Santiaga rozumět poušti. Spolu dojdou až do kláštera k mnichovi, který jim pomůže proměnit olovo ve zlato. Alchymista zlato rozdělí na čtyři kusy (jeden pro alchymistu, jeden pro mnicha, jeden pro Santiaga a poslední také pro Santiaga na cestu zpět).

Dále už pokračuje Santiago sám. Při kopání pokladu ho přepadnou lupiči a před zabitím ho zachránilo jen to, že ho lupiči pokládali za blázna. Jeden z nich vypráví Santiagovi, že se mu kdysi zdál sen o pokladu v dálné Andalusii. On se ale na rozdíl od Santiaga za pokladem nevydal. V tu chvíli Santiagovi dojde, že poklad je tam, kde je doma. Vrací se zpět pro Fátimu, v klášteře si vyzvedne další část zlata a desátek předal cikánce tak jak slíbil.

Alchymista se u nás dočkal také dvou audio verzí. V roce 2002 ho skvěle namluvil Marek Eben spolu s Davidem Novotným, Josefem Somrem, Ljubou Skořepovou, Ivanem Trojanem a dalšími. O šest let později namluvil knížku Lukáš Hlavica.  

Coelhův Alchymista je poměrně útlá knížka a čte se, takříkajíc, sama. Můžeme jistě říci, že má filozofický přesah, který každý bude vnímat trochu jinak. V tom mi Alchymista připomíná Malého prince.

Nicméně, hledání štěstí je věčné téma a myslím, že každý z nás na něj za život narazí. A i když ho zrovna hledat nebudete, Alchymista se vám jistě bude líbit.

Hodnocení: 10 z 10


Webové odkazy



Komentáře

Oblíbené příspěvky