Turisté u cíle: Praha II.


Asi se shodneme na tom, že v Praze je stále co k vidění. A že pokaždé můžete objevit místo, které vám přijde nové a neznámé. A já vám přináším zase pár tipů na zajímavá místa. Třeba je využijete, až se vydáte nasát vánoční atmosféru do metropole.


Werichova vila, Sovovy mlýny


A začnu tipem, o kterém jsem se vám tu na blogu již zmiňovala.
Nádhernou opravenou Werichovu vilu na Kampě byste neměli při svých toulkách minout. Pokud se proderete přes Karlův most (od Prašné brány na Malou stranu), sejděte na jeho konci po levých schodech dolů. Asi po 300 metrech proti proudu na vás Werichova vila napravo vykoukne. Vůbec celé prostředí Kampy je úžasné. Hodně stromů, zeleně, šumění Vltavy a minimum turistů!


Werichova vila slouží nejen jako muzeum s expozicí o tvorbě Voskovce a Wericha a Werichově životě, ale také jako kavárna If café. Pokud si zakoupíte vstupenku na prohlídku vily, získáte slevu na jeden zákusek. Kavárnička je sice menší, takže se vám může stát, že budete muset chvíli počkat (zvláště v zimních měsících, kdy je venkovní posezení zavřeno), rozhodně se to ale vyplatí! Zákusek byl fenomenální!

Pražské Jezulátko Malostranské náměstí



Od Werichovy vily to vemte rovnou parkem kolem nádherného Nosticova paláce (Ministerstvo kultury ČR) na Karmelitskou ulici a navštivte kostel Panny Marie Vítězné, místo kde najdete Pražské Jezulátko. V době vánoční je to ideální místo k zastavení. Jezulátko totiž dostane adventní fialové a poté bílé vánoční šatičky.



Dále můžete pokračovat rovnou na Malostranské náměstí, ke kostelu Svatého Mikuláše. 


Kafkova proměna, tedy hlava          

Pokud se budete pohybovat v blízkosti Národní třídy, projděte Obchodním domem My. Dostanete se na malý plácek na Charvátově ulici. A opět, ačkoliv se jedná téměř o centrum, je zde klid i několik laviček na posezení.

Především je zde ale točivá hlava France Kafky. Autorem je sochař a výtvarník David Černý. Socha je vyrobena z oceli a je složená ze 42 hýbajících se pater. Hlava (busta) dosahuje výšky 10,6 metrů. Instalována byla v roce 2014.

Národní divadlo


U Národní třídy ještě chvíli zůstaneme. Vzpomenout samozřejmě musím i na pamětní desku událostem z listopadu 1989.



Dojděte ale až k Národnímu divadlu. Hlavní budova je nově opravená a její monumentálnost a samozřejmě historie vás musí dojmout. Velké divadlo je propojeno s náměstím Václava Havla a navazuje na něj Laterna Magika a Nová scéna. I když nemusíte být velkými milovníky kumštu, určitě to za prohlídku stojí.


Komentáře

Oblíbené příspěvky