Daniel Majling – Ruzká klazika


Tato recenze nebude nijak dlouhá. Ruzká klazika to totiž nepotřebuje.

Slovenský spisovatel Daniel Majling (*1980) na sebe upozornil již svou prvotinou Rudo (2015), ve které zkombinoval komiks s černým humorem a s existencialismem. V podobném duchu se nesla i knížka Ruzká klazika (2017), i když tentokrát se čtenář musí spokojit jen s úvodní ilustrací obálky od Pala Čejky. O český překlad se postaral Ondřej Kavalír. A jestli vás Majling zaujme, stejně jako mě, určitě se podívejte i po jeho nových knížkách Zóna (2018) a Unesení (2019).

Jedná se vlastně o soubor povídek, které Majling jako by vytrhl ze života ruských spisovatelů minulého století. Setkat se tedy můžete s Lvem Nikolajevičem Tolstým, Antonem Pavlovem Čechovem či Fjodorem Michajlovičem Dostojevským.
Abych to upřesnila. Povídky jsou psány jakože dobovým jazykem, nebo lépe řečeno syntaxí, jako by autor popisoval scénu ze života ruských klasiků. 

Příběhy jsou ale postaveny ab absurdum. Vztahy se slepicí či psem, milostné vzplanutí, erotické hrátky, životní ztroskotání, odcizení, nepochopení, to vše v Ruzké klazice najdete.
Výhodu budou mít čtenáři, kterým ruská klasika jako taková není cizí, avšak ani klasikovým analfabetům nebude čtení dělat problém.

U Ruzké klaziky se budete smát, možná chvílemi i červenat. Ačkoliv Majling popisuje nesmyslné situace a hraje si pouze s vlastní fantazií, přijdou vám jeho povídky až neuvěřitelně živé a reálné.

Jestli se říkalo, že každá správná domácí knihovna by měla obsahovat alespoň pár děl od ruských klasiků, pak já říkám, že každý současný čtenář by si Ruzkou klaziku měl určitě přečíst.

Hodnocení: 9 z 10

Webové odkazy


Komentáře

Oblíbené příspěvky