komentář: MDŽ – Ženy všech zemí, spojme se! Třeba na sítích.


8. březen je vnímán jako Mezinárodní den žen. A protože tento svátek každoročně vzbuzuje různorodé reakce, stejně tak jako postavení žen ve společnosti, trochu se na MDŽ podívám.


Komunistický svátek? Ale kde že…

Nejdříve trochu historie. MDŽ je opředen mnohými mýty. Jedním z nich je, že se jedná 
o komunistický svátek, který k nám dovlekli soudruzi ze Sovětského svazu. Ale omyl, přátelé! 
To, že ho komunisté později využili k propagaci svých myšlenek a zneužili ho do podoby, kterou máme, bohužel většina z nás, zafixovanou, je už věc druhá. 
zdroj obrázku: www.pixabay.com


Dalším mýtem je, že se jedná o poměrně nový svátek, slavený od 20. století, kdy ženy získávaly 
ve většině států volební právo. A další omyl!

První zmínky o jakémsi dnu žen najdeme už u starověkých Římanů. Slavit ho mohly sice jen vdané ženy, ale už tehdy tento den dostávaly dárek od svých drahých poloviček.
Takže, povězme si rovnou, květina, víno, chlebíček, zákusek, nebo jiná forma pozornosti nás ženy (vdané i svobodné) jistě potěší i dnes v 21. století.

Tím vyvracíme i první mýtus, že jde o komunistický svátek. Ve větší míře se svátku dostalo pozornosti během 19. století ve Spojených státech. Už v roce 1857 probíhaly v USA protesty za lepší postavení žen ve společnosti a začal se slavit tzv. Národní den žen. Jejich snažení převzalo na počátku 20. století sdružení sufražetek. Jednalo se o radikální bojovnice za všeobecné hlasovací práva žen (ang. suffrage).  Sufražetky a další ženská hnutí se shromažďovaly pravidelně nejen v USA, ale například také v Británii či Francii. 

8. březen se jako den slavení ustanovil až po první světové válce a v roce 1975 byl svátek oficiálně uznán Organizací spojených národů. Připomínán je jako den mezinárodní solidarity žen 
za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Abychom si nemyslely, že jsme my Češky a Slovenky (potažmo Čechoslovenky) byly nějak pozadu. Podobné hnutí se u nás začalo formovat také již v 19. století a na rozdíl od většiny ostatních států jsme byly (co se volebního práva týče) úspěšné. 29. února 1920 byla přijata Ústavní listina Československé republiky a Češky a Slovenky tak mohly volit a být volené mezi prvními na světě. Slovensko si stoleté výročí přijetí Ústavy a získání volebního práva žen připomnělo volbami do Národní rady.
zdroj obrázku: www.teraz.sk


V dnešní době je MDŽ vnímán jako boj za práva žen (volební právo – ne všude na světě ho ženy mají, antikoncepce, potraty...), zrovnoprávnění žen s muži v oblasti pracovních a platových podmínek a ve společnosti jako takové. 

Wonder woman, stereotypy, emancipace a vzory

Asi bych zde mohla dlouze polemizovat a argumentovat o výchově dnešních generací dívek 
a o vedení žen. O tom, jak ženu i dnes vnímáme přes různé stereotypy a jak se vlastně i někdy dobrovolně smiřujeme s naší situací jen proto, že jsme ženy. A také o tom, jaký tlak je na nás paradoxně veden, abychom vše zvládaly, vypadaly úžasně, bojovaly za svá práva a přitom byly nenápadné a neprovokovaly společnost. Toto téma ale, s dovolením, přenechám sociologům nebo psychologům.

Feminismus jako sprosté slovo

Brzy se můžete těšit na novou recenzi. Téma knížky totiž s mým dnešním komentářem úzce souvisí. Knížka Feministky nenosí růžovou a jiné lži dokonale vystihuje současnou situaci ohledně feminismu. Proč je dnes slovo feministka bráno spíše jako nadávka. Proč stále platí stereotypy o feministkách, když už dávno nejsou pravda?

Sleduju, koho sleduju

Rozhodla jsem se, že se s vámi podělím o tipy na zajímavé facebookové a instagramové účty českých a slovenských žen, které já přes svůj soukromý profil sleduji.

Nesleduji profily, které mají přes sta tisíce followerů (většinou mají do 50 tisíc). Výjimkou je snad jen profil slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, která má k dnešnímu dni cca 212 tisíc sledovatelů. Ji jsem ale začala vnímat a sledovat ještě v době, kdy měla na svém účtu necelou tisícovku a teprve všeobecně známou začínala být.

Mezi tipy nenajdete ženy, které si ráno vyfotí lehký sexy rozcuch v posteli, pak postnou krásnou kávu v kavárničce, udělají svůdnou pózu v denním outfitu, nebo vám pošlou slunný pozdrav v bikinách z dalekých Malediv. Nenajdete u nich ani fotky (většinou) s popisky a motivačními citáty: „Super obídek“, „Žij a miluj“ atd.

Ženy, které sleduji (ježiš, ten český překlad je fakt trochu děsivý…!), jsou převážně z oblasti společenského života – politiky, žurnalistiky. Jsou to ženy, které si své dosavadní postavení vybojovaly samy. O tom svědčí ve většině i obsah fotek a popisků. Komentují současné dění, vyjadřují se k aktuálním otázkám, zmiňují i své pocity k vlastní osobě. Ale žádný patos či otřepané fráze u nich fakt nehledejte.
zdroj obrázku: www.pixabay.com

politika

Zuzana Čaputová – slovenská prezidentka, která vyhrála volby i bez arogance, útočení na soupeře 

Jana Maláčová – česká ministryně práce a sociálních věcí, která, jak jsem se naživo mohla přesvědčit, vnímá věci kolem sebe reálně a nebojí se postavit starším mužům ve sněmovně

Vladimira Marcinková – nově jedna z nejmladších slovenských poslankyň, právnička a v dřívější době nejmladší členka týmu prezidenta Andreje Kisky

Lucia Ďuriš Nicholsonová – slovenská europoslankyně, která úspěšně bojovala proti lžím a pomluvám na svou osobu o tom, že je špatnou matkou i političkou

žurnalistika

Linda Bartošová – novinářka a redaktorka České televize, která vyvrátila mýtus, že krásné blondýny a bývalé Missky musejí být hloupé a neschopné

Zuzana Kovačič Hanzelová – slovenská novinářka, jež se nebála způsobit revoluci v RTVS a bojovat za svobodnou novinařinu na Slovensku

Monika Tódová – slovenská novinářka, která byla, spolu s dalšími jejími kolegy, sledována kontroverzním a obviněným Marianem Kočnerem a mohla být potenciální další obětí, stejně jako Ján Kuciak.

Andrea Procházková – studentka práv a novinářka píšící pro Respekt a věnující se politice a justici

a další zajímavé účty

Eva Petríčková – slovenská matka objasňující život s autistickým dítětem a vysvětlující, že ne každý autista je jako Shledon, Rainman anebo Gréta

Kateřina Kněžíková – česká operní pěvkyně s dvěma dětmi, manželem v angažmá v newyorské opeře a také zvládnutým závažným zdravotním problémem

Alena Mornštajnová – česká, v dnešní době asi nejúspěšnější současná, spisovatelka, která si svůj sen o psaní knížek splnila až v pozdějším věku

zdroj obrázku: www.pixabay.com

A pokud byste si chtěly užít retro MDŽ, přidávám sem odkazy na video pořady.

Retro

Archiv ČT

Vyprávěj

Tak, milé ženy, užijme si dnešní svátek, věřme si, užívejme si a podporujme se!

zdroj obrázku: www.pixabay.com


Komentáře

Oblíbené příspěvky