Lidmila Kábrtová – Místa ve tmě


Dnes vám přináším recenzi na povídkovou knihu Místa ve tmě. Byla opravdu tak ponurá, jak značí název?

Spisovatelka Lidmila Kábrtová (*1971) zaujala čtenářskou veřejnost již svým debutem Koho vypijou lišky (2013). Kábrtová vystudovala mj. žurnalistiku a musím říct, že novinářský styl psaní jsem viděla i při čtení Míst ve tmě (2018).

Stejně jako Koho vypijou lišky, jsou i Místa ve tmě povídkovou knížkou. V hlavní roli zde vystupují ženy – v různém věku, profesi i společenském postavení.
Magdaléna řeší touhu po dítěti, Tereza si užívá s milenci, Klára má všechno, ale vlastně nic, Petru už život nebaví, Karla chce začít žít, Eva zase žije jen pro rodinu a děti a Alice nechce skončit jako její matka.

Ženy se ocitají v situaci, která jim nevyhovuje, ale snad ze strachu změnit určitou jistotu a z obavy porušit konvence, svůj život nezmění. A tak se v příbězích seznamujeme s domácím násilím, nepochopením, osamocením, utlačováním a rezignací.

Povídky nejsou nikterak veselé, některé příběhy bych si dokázala představit jako samostatné knížky. Bohužel ale samotné postavy nejsou extra propracované. Jejich chování i povahy jsou čtenářům jasné hned po pár odstavcích.

Vadilo mi, že jsou hrdinky vlastně všechny stejné. Vidíme u nich rezignaci a smíření s osudem, které je ale stále doprovázeno stěžováním si a reptáním na nepovedený život.

Povídky spojuje tedy nejen téma, ale i název knihy Místa ve tmě – v každém příběhu totiž nějaké tmavé místo najdeme. Ponurost z knížky je patrná, více než samotné příběhy mi ale ponurou náladu přivodily samotné postavy z povídek.

Kábrtová nám v knížce Místa ve tmě předvedla plejádu nevydařených vztahů a životů. Něco takového ovšem v české literatuře není výjimečné. Podobné příběhy zpracoval Marek Šindelka v knížce Mapy Anny, či Radka Třeštíková v Bábovkách.

Kniha Místa ve tmě je publikací, která vás možná po přečtení obohatí, ale pokud jste již nějakou podobnou četli, nic nového v ní asi neuvidíte.

Hodnocení: 6 z 10


Ukázka z knihy

Redaktorka, jež uváděla literární večer v čajovně na konci města, měla výrazně protáhlý obličej. Ženské s kobylím ksichtem Magdalena nesnášela, právě jedna taková nádhera jí přebrala prvního kluka, a vůbec nezáleželo na tom, že se to stalo v tanečních před dvaceti lety, ty taneční pak stejně nedochodila, zato se místo defilé na prodloužené vyspala s Richardem, který se na krok sun krok vykašlal taky. Dlouhé šaty, jež byly nutností, se jí tenkrát kvůli zašmodrchanému šněrování na zádech nepodařilo sundat. S Richardovou pomocí proto zvedla jejich kolovou sukni vyztuženou dvěma obručemi a opatrně si ji přehodila přes hlavu, aby se sněhově bílý satén nepomačkal. Zdálky tak připomínala podivného živočicha, jehož horní polovina těla se proměnila v obří megafon. Ten první sex měl jednu vadu. Kvůli obručím všitým do sukně se šaty nedaly ani na chvíli spustit přes obličej, takže se Magdalena nikdy nedozvěděla, jak vypadal Richard tam dole, pod trenýrkami, a jestli vůbec měl trenýrky nebo slipy. Jí samé by ten nulový vizuální vjem ani nechyběl, zase tolik o podrobnosti nestála, přece jen Richarda znala necelé dvě hodiny. Jenže holky to všechno chtěly popsat, protože Magdalena byla ve třídě skoro první, která o to přišla. Sehnat v té době realistické zobrazení penisu bylo takřka nemožné, takže když se jí zeptaly, vybavily se jí jen ilustrace z jakési knihy, do níž ze zvědavosti nakoukla v antikvariátu. „No, bylo to velký a pevný,“ vymáčkla ze sebe nejistě a doufala, že nebudou chtít slyšet podrobnosti, protože zrovna o tomhle se v knize nepsalo. Navíc by jen těžko mohla přiznat, že víc než samotný pohlavní úd, tedy jeho obrázky, ji v knize (zpětně ji odhadovala na učebnici anatomie) zaujala varlata. Ilustrace je předestřela v příčném řezu a Magdaleně připomínala lehce zdeformovaná kolečka pomeranče. Varle, latinsky testis, je párová mužská pohlavní žláza, která je dlouhá čtyři až pět centimetrů a široká asi tři centimetry, přečetla si tehdy. Líbil se jí i popis jednotlivých částí; názvy jako lalůčky varlete, síť varlete, ocas nadvarlete a chámovod jí připadly až nemístně zajímavé pro něco tak přízemního, jako je rozmnožovací ústrojí. O penisu úspěšně fabulovala tři roky, až do svých devatenácti. Tehdy na chmelové brigádě narazila na Karla. Tričko a  pracovní kalhoty problém neznamenaly, takže popis dotyčného mužského orgánu změnila ze smyšleného na konkrétní. Pak k němu v průběhu mnoha dalších let přidala neurčitý počet dalších exemplářů.
 
zdroj: KÁBRTOVÁ, Lidmila. Místa ve tmě. Brno: Host, 2018. ISBN 978-80-7577-605-1. s. 11-12.

Webové odkazy



Komentáře

Oblíbené příspěvky