Marek Šindelka - Mapa Anny


Povídkový soubor Mapa Anny vyšel v roce 2014. Marek Šindelka má se psaním povídek bohaté zkušenosti. I proto knížka byla a je úspěšná. Šindelka obdržel mj. obdržel ocenění Magnesie Litery za prózu 2012 za další soubor povídek: Zůstaňte s námi. 

V deseti povídkách se setkáváme s hrdiny různého věku i z různých prostředí. Co je však spojuje a o čem vlastně celá knížka vypovídá, jsou nefunkční vztahy. Vztahy, ze kterých láska postupně zmizela, které někdy plní už jen společenskou funkci.

Povídky jsou psány krásnou češtinou, mají intimní náboj, neobsahují zbytečný patos, či nucenou romantiku. Šindelka si umí poradit jak s jazykovou, tak i obsahovou stránkou.
Osobně se mi nejvíce líbila povídka Ulita. On ví, že vztah nefunguje, ona ví, že jejich vztah nefunguje, ale oba v tom vidí jinou příčinu. A proč spolu tedy ještě jsou? A vyřeší se jejich vztah na dovolené u moře?

Nicméně, tím, že se jedná o povídky, a ještě k tomu ne příliš veselé, jsem se do čtení musela trochu nutit. Když čtu román, drží mě v napětí dějová linka, v případě povídek tomu tak není. 

Nic na tom ale nemění fakt, že se jedná o hodně povedenou knížku, kterou doporučuji přečíst.

Hodnocení: 8 z 10


Webové odkazy:



Komentáře

Oblíbené příspěvky