Dovolená od slova...?


Neberte, prosím, tento krátký článek jako nějaké filosofování o volném čase. Spíše jako takové zamyšlení... Od dětských let máme léto spojeno s prázdninami a dovolenými. A ačkoliv už dávno dětmi školou povinnými nejsme, tuto tradici nadšeně ctíme a dodržujeme.

Tak fajn, nastane červenec nebo srpen a my už s předem vymyšleným programem, který je dopodrobna naplánovaný na každý den volna, nastupujeme na dovolenou. Chceme si přebrat skříně, šuflíky, pustit se do zkrášlování zahrady (když na to v průběhu roku není čas), mičurinsky sbírat vypěstovanou zeleninu a ovoce a pak tím obdarovávat každého, kdo přijde na návštěvu, taky chceme konečně už vymalovat (teď to bude krásně schnout a na Vánoce to tu nebudeme mít jak v chlívě!). Ale přes to všechno chceme hlavně odpočívat! Máme přeci dovolenou!
Takže si místo všech nesmyslných, nebo alespoň zbytečných úkonů nakonec stejně lehneme na roztaženou deku a chytáme sluneční paprsky a lelky. Občas nás z válení se probere dotěrný hmyz, občas bouřka.

Co pro nás tedy dnes slovo dovolená znamená? Mají prázdniny ještě stejný význam jako v dětství?  Odpověď nechám na každém z vás. 



Komentáře

Oblíbené příspěvky