Maria Semple - Kde se touláš, Bernadetto


Knížka americké autorky Marie Semple Kde se touláš, Bernadetto, je ideálním čtením na léto. A to i přes to, že příběh končí úplně jinak, než byste si na začátku mohli myslet…

Tiráž slibuje, že se jedná o knihu nabitou humorem a legrací. Ano, alespoň z počátku příběhu s tím mohu souhlasit. Příběh o výstřední (anebo normální?) Bernadettě a jejích každodenních malých i velkých bojích je vtipný. Děj, který je vyprávěn z pohledu dcery Bee, nás zavede do rodiny Branchových, žijících poklidně (ale přesto trochu osamoceně) v Seattlu. Máma Bernadetta se ale straní veřejnosti a lidem. Trpí tak trochu sociální fobií a agorafobií, a proto z domu vychází jen výjimečně a vše se snaží zařizovat pomocí emailů a najatých asistentů. Jedním z takových je i indická asistentka Maňdžula Kapúrová.

Bernadettina fobie vyvrcholí v okamžiku, kdy dcera Bee oznámí, že, jako dárek za výborné vysvědčení, chce jet s rodiči do Antarktidy. Čas běží a náhle se rodině ozývá FBI. Rozbíhá se pátrání. Z Maňdžuly se vyklube podvodný hacker a ruský gang, který díky Bernadettině naivitě získá všechny údaje o účtech Branchových.
Je krátce před Vánocemi a Bernadetta mizí beze stopy. Kde je Bernadetta? Únos? Vražda? A co když je to všechno ještě jinak…

Knížka se skládá jak z vyprávění Bee, tak z emailů, dopisů, pozvánek, novinových článků, ale také z protokolů FBI. To dodává příběhu na autentičnosti, jen jsem si (já, jako čtenář) musela dát pozor, od koho a komu je ten či onen email adresován. Nicméně po pár kapitolkách jsem se v postavách již orientovala bez problémů.

Publikace Kde se touláš, Bernadetto, vyšla v USA v roce 2012, v českém překladu Olgy Bártové v roce 2014 ji vydalo nakladatelství Plus.

Po přečtení si netroufám tvrdit, že je to humorná knížka. V jistých okamžicích mi až zatrnulo, ale Bernadettu a její podivné chování jsem v podstatě pochopila.
Musím ale říci, že je to opravdu originální text a stojí za přečtení! 
A taková drobnost, naprosto mě nadchla obálka knihy!

Od června 2015 je také knížka uvedena v programu scénického čtení LiStOVáNí.

A pozor! Kniha se dočká i filmové adaptace. Bernadettu bude hrát Cate Blanchett a premiéra v USA je ohlášená již na podzim 2018!

Hodnocení: 8 z 10 




Webové odkazy




Komentáře

Oblíbené příspěvky