Turisté u cíle: Žďárské vrchy a Žďár nad Sázavou

Žďárské vrchy se rozprostírají na kraji Pardubickém a na Vysočině. 


Parkování

Pokud dojedete do Žďáru nad Sázavou autem, zkuste zaparkovat na bezplatném parkovišti před zámkem. Ovšem pozor, jelikož se jedná o neplacené parkování v centru města, může se vám stát, že volné místo nenajdete.

Cyklotrasa

Náš záměr byl jasný – projížďka na kole. Zvolili jsme trasu ze Žďáru nad Sázavou, přes Pilskou nádrž směrem k Přibyslavi. Odkaz na celou trasu naleznete zde

U Pilské nádrže vznikl nově zrekonstruovaný autokemp Pilák s rekreačním areálem



Kromě hřišť na přístupu k vodní nádrži stojí za zmínku i sochy lva a orlice, které symbolicky rozdělují Čechy a Moravu.



My jsme si ovšem trasu lehce upravili. V obci Račín jsme se uhnuli z hlavní silnice a po žluté turistické značce jsme se vraceli zpět do Žďáru. Trasa vedla více méně po lesních zpevněných cestách a kromě rybníků, které jsme míjeli, se vám naskytnou i hezké výhledy do kraje. Po žluté značce dojedete až do obce Velká Losenice

rybník v obci Račín



kostel ve Velké Losenici


Tam se můžete rozhodnout, zda budete pokračovat dále na Žďár k autu po cyklostezce č. 4156 (délka úseku 13 km), nebo zda si cestu natáhnete o zajížďku na obec Sázava, tak, jak jsme učinili my.

To vám ale moc nedoporučuji. Ze začátku byla cesta hezká, pak jsme se ale napojili na úsek rušené silnice. Obec Sázava nemá v podstatě pro turisty žádný význam, proto jsme ji hned opustili a pokračovali po červené turistické značce dále přes Hamry nad Sázavou.

rybník Dívka


Na červené turistické značce jsme již zůstali. Celková trasa nám nakonec ukázala délku 30 km. Vesměs se jednalo o středně náročnou trať.

Zámek a Zelená hora

Důvodem, proč mnoho lidí navštěvuje právě Žďár nad Sázavou, je bezpochyby Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Ten si rozhodně nenechte ujít. V sezoně (květen až září) je kostel otevřen každý den od 9:00 do 17:00, s poslední prohlídkou v 16:00.






I po zavírací době, to byl náš případ, si kostel můžete prohlídnout. Areál se uzavírá až ve 20:00.

Pod Zelenou horou naleznete i zámek, který byl navrácen rodině Kinských a kteří ho zrekonstruovali a otevřeli veřejnosti.

pohled ze Zelené hory na žďárský zámek a Konventní rybník


Nejedná se ale o klasické prohlídkové okruhy interiéru, jak jste asi zvyklí. Zámek nabízí volný a celoroční vstup do zámeckých zahrad. 

areál zámecké zahrady 


Z nabídky okruhů si můžete vybrat: Prohlídku areálu zámku a kláštera – Po stopách Santiniho nebo Umění baroka ze sbírek Národní galerie nebo můžete zamířit do Muzea nové generace.

Zámek a k němu přilehlé infocentrum, obchod se suvenýry a kavárnou, si v hlavní sezóně můžete prohlédnout od 9:00 do 18:00, mimo sezónu od 9:00 do 17:00.

infocentrum, suvenýry a kavárna v zámku


Stravování

Co se týče občerstvení, výběr zde moc velký není.

Pokud vám bude stačit jídlo formou rychlého občerstvení, zkuste restauraci v Rekreačním areálu Pilák. V nabídce zde najdete klobásy, párky v rohlíku, bramboráky, gulášovou polévku nebo třeba halušky.

Pokud jste radši na zákusek a kávu, zkuste zámeckou kavárnu. Latté měli dobré!



Komentáře

Oblíbené příspěvky