Turisté u cíle: Za tradicemi na Vysočinu

 

Pokud při prázdninovém putování navštívíte Pardubický kraj a sousední Vysočinu, mám pro vás dva tipy, které by vám rozhodně neměly uniknout. Vítejte v Souboru lidové architektury Vysočina.


Půjdem spolu do Betléma! Do Hlinska!

Město Hlinsko sice ještě leží v Pardubickém kraji, protože je téměř hraniční, je vnímáno také jako brána do Vysočiny. V centru městečka se nachází Betlém. Nejde ovšem o nějaký vyřezávaný výjev z Kristova zrození, ale o soubor starých staveb, které představují lidovou architekturu.

Hlinecký Betlém


Lidové zvyky a obyčeje jsou na Hlinecku velmi známé. Každoročně se v obcích okolo Hlinska (včetně Veselého Kopce a Hlinska samotného) konají masopustní obchůzky a samotná tradice masopustu na Hlinecku byla v roce 2010 zapsána na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO.

Hlinecký Betlém funguje prakticky celoročně, areál je volně průchozí a neplatí se do něj vstupné. V některých domečcích fungují malé obchůdky, některé jsou zavřené a otvírají se (jako například domek tkalce) jen při zvláštních akcí. Seznam akcí naleznete na webu města Hlinska anebo na webových stránkách Národního muzea v přírodě.

Betlém naleznete v centru města, dojdete k němu také ze Smetanova náměstí, tam je možné i zaparkovat.  




Pokud vás zaskočí hlad, navštivte Hospodu u svatého Huberta, která se nachází přímo na Betlémě v jedné z roubených chalup. Ve všední dny vám hospoda nabídne bohaté denní menu, mimo oběd si určitě vyberete i ze stálé nabídky.



Celou procházku Betlému určitě zakončete v kavárně Café Mandala – v roubence s výhledem na řeku. Na Café Mandala se brzy můžete těšit v rubrice Tipy blonďaté kávomilky.

Na Veselý Kopec mezi chaloupky a pohádky


Necelých osm kilometrů od Hlinska se nachází Veselý Kopec. Tam už budeme doslova jednou nohou v kraji Vysočina a druhou ještě v tom Pardubickém.

Placené parkoviště najdete přímo před areálem. Pak už jen pár metrů po svých a ocitnete se ve starých časech mezi roubenkami.


Ačkoliv si procházíte Veselým Kopcem sami, bez průvodce, vstupné musíte zaplatit i tak.

Pokud se vám některé chaloupky budou zdát povědomé, máte pravdu. Veselý Kopec posloužil jako exteriér několika filmů. Tím nejznámějším je asi pohádka Lotrando a Zubejda.

Do několika chaloupek můžete i nakouknout. Expozice ukazuje, jak žili naši předkové, či co potřebovali ke své profesi někteří řemeslníci. 






Na Veselém Kopci se každoročně konají tradiční staročeské zvyklosti a obyčeje; ať už jde o známý masopust, či o posvícení. Přehled programu naleznete na oficiálních webových stránkách.

Veselý Kopec můžete navštívit prakticky po celý rok, i když je turistická sezóna pouze do prosince. Okolí Veselého Kopce je totiž rájem pro běžkaře a milým bonusem je i to, že v zimě, protože je Kopec oficiálně zavřený, si můžete areál projít zadarmo.




Za Kopcem na židovský hřbitov


Doslova za kopcem se nachází vesnička Dřevíkov, ke které patří i židovský hřbitov v polích u lesa. Hřbitov je volně přístupný a udržovaný. V samotném Dřevíkově je bývalá židovská mikve a synagoga.





Pokud se chcete projít a ušetřit za parkovné, můžete nechat auto zaparkované ve Dřevíkově a na Veselý Kopec se vydat pěšky po turistické značce.


Kostel svatého Mikuláše


Vracíte-li se zpátky z Veselého Kopce na Hlinsko, uvidíte po pravé straně v polích zvláštní kostel, který je zasvěcen svatému Mikuláši.


 

Komentáře

Oblíbené příspěvky