Robert Dallek – Nedokončený život JFK


Dnes je to přesně padesát pět let od atentátu na prezidenta Kennedyho. A proto jsem si pro vás připravila další knihu z literatury faktu: Nedokončený život, John F. Kennedy 1917 – 1963.

Tato obsáhlá, 682 stránková publikace, z pera uznávaného amerického historika Roberta Dalleka, vyšla již v roce 2003. Jedná se o čistě biografickou knihu.

Nejprve se seznámíme s předky JFK, jeho rodinou, zaměří se také na prostředí, ve kterém se mladý John pohyboval a které formovalo jeho osobnost i politickou kariéru. Autor se také zmíní o jeho 
vojenské kariéře v druhé světové válce.

Následují jeho počátky v politice, Dallek nám představuje Kennedyho jako mladého kongresmana.
Nezapomíná ani na nejdůležitější politický úspěch – zvolení 35. prezidentem Spojených států v roce 1960. V době prezidentování se stala řada významných událostí: neúspěch v Zátoce sviní, karibská krize, stavba berlínské zdi, odstartování projektu Apollo,…

Dallek se ovšem nevyhýbá ani soukromému životu Kennedyho. Seznámení s Jackie, jejich svatba, narození dětí i smrt syna Patricka, nevěry a další milostné eskapády, Johnova závislost na lécích (z války si odnesl zranění zad, se kterým bojoval a celý život ho trápilo), boj s mafií i rodinné problémy, výjimečný vztah i rozepře s jeho bratrem Robertem,…

Získáváme tak komplexní a přehlednou biografii. Kniha také disponuje bohatou fotografickou přílohou.

Dostáváme se do roku 1963. Tento rok nebyl pro Jackie a Johna dobrý v mnoha směrech, především, krátce po narození jim zemřel syn Patrick.

Autor se, navzdory mému očekávání, nevěnuje podrobně osudovému dni 22. listopadu v Dallasu a samotnému atentátu. Více se zabývá situací, která následovala po Kennedyho smrti. Připomíná také různé teorie, kdo by za smrtí JFK mohl stát. Dallek se zmiňuje také o osudu bratra Johna Roberta F. Kennedyho.

Kniha je doplněna bohatými poznámkami, seznamem literatury, jmenným rejstříkem. O překlad se postaral Pavel Kaas a nakladatelství Argo vydalo publikaci v roce 2006.

Pokud máte rádi literaturu faktu a zajímá vás osobnost Johna Kennedyho, rozhodně tuto knihu doporučuji. Nejedná se sice o knížku, kterou byste četli v kuse, já se k ní vracela po částech.

Hodnocení: 8 z 10



Webové odkazy



Komentáře

Oblíbené příspěvky