Anna Bolavá – Ke dnu


O spisovatelce Anně Bolavé jsem se zmiňovala poměrně nedávno. Nyní se podíváme na její další knihu Ke dnu, z roku 2017.

Román Ke dnu nás opět zavede do jihočeského městečka. Tentokrát je ale listopad a v hustých mlhách, které se válí kolem močálů, je nalezeno ženské tělo. Jak se později ukáže, jde o manželku místního lékaře Marka Diviše. Jeho žena Helena, učitelka ve škole, se ztratila již o prázdninách. Obyvatelé mají jasno, může za to Diviš. Proč se jí potřeboval zbavit? Protože má těhotnou milenku, lékárnici Milušku.

A právě tohle je linie, která nás spojuje s knihou Do tmy. Setkáváme se zde opět s Miluškou a lékařem Divišem. Jinak se ale osazenstvo románu mění. Nelze jednoznačně určit, kdo je hlavní postava románu, či jaký příběh je důležitější.

Mrtvé z močálů se „ujme“ místní novinář Petr Málek. Jeho články jdou na dračku a on se konečně vyšvihl z obyčejného pisálka na pana novináře.

Postupně se tak setkáváme se svéráznou Miladou Vávrovou, která pracuje v drůbežárně a snaží se i přes sebezapření zajistit dceři Aničce lepší život. Milada se ovšem bojí změnit život svůj, a tak nezariskuje a neosloví svého švagra Jardu. Líbí se jí, pomáhá jí, ale vyznat se mu nedokáže. A Jardu tak úplně nevinně a bezelstně odloudí Hanka.

Děj je vlastně složen ze dvou linií. První je bezesporu vyšetřování smrti Heleny Divišové a osudy dalších již zmíněných postav. Druhou je vzpomínání (či komentování) Hany Strnadové, která se se svou starou matkou vrací do rozpadající se vily u řeky a při tom se snaží odhalit tajemství rodinných sporů.

Knížku Ke dnu jsem četla ještě před volně předcházející knihou Do tmy. To mi ovšem k porozumění příběhu vůbec nevadilo.
Velmi se mi také líbilo grafické zpracování obálky knížky. Knížka mě musí zaujmout i po vizuální stránce. Tady autorka vsadila na Nikolu Klímovou, s níž spolupracovala již na knize Do tmy.

Popravdě musím říci, že se mi Ke dnu líbila více. Je zde kladen větší důraz na dějovost a samotná kriminální zápletka je skvělá. Mám moc ráda detektivky s tajemstvím, a to tato knížka splňuje do puntíku. Může se vám sice stát, že vás příběh uvede do mírné deprese, ponurost z děje totiž přímo srčí. Autorka totiž postupně odhaluje nejen příčinu úmrtí učitelky, ale také poukazuje na současné problémy ve společnosti a v mezilidských vztazích.

Takže, je listopad, mlhy, tma, běžte si přečíst Ke dnu! Stáhne vás až ke dnu.

PS: A ještě něco na víc! Český rozhlas Vltava uvádí román Ke dnu jako seriál četby na pokračování!

Hodnocení:  10 z 10



Webové odkazy


Komentáře

Oblíbené příspěvky