#knihotipy pod vánoční stromek

A je to tady, přesně měsíc do Vánoc. Teď už je opravdu ten pravý čas shánět vánoční dárky. A pokud stejně jako já rádi dáváte nebo dostáváte kniho dárky, tento článek je přesně pro vás. Nejdříve vám představím knížky, které jsem sama četla, dále uvedu další tipy, na které se chystám a které jsem objevila v knihkupectví.

PRO KNIHOMOLKY

Alena Mornštajnová – Hana
Román Hana patří mezi nejprodávanější knihy českých autorů. Dějem se dostaneme do doby okupace, i let šedesátých. 
Recenzi na Hanu najdete na blogu.

Radka Třeštíková – Bábovky
Bábovky se staly v roce 2016 hitem. Jistě za to může skvělý styl Třeštíkové a také osudů žen. Třeba se mezi nimi poznáte i vy. O Bábovkách více na blogu.

Maria Semple – Kde se touláš, Bernadetto
Humorná kniha s překvapivým závěrem. Pokud máte rádi neobyčejný humor, Bernadetta je pro vás ta správná volba!
Více informací v recenzi.

Halina Pawlowská – Zanzibar aneb První světový průvodce Haliny Pawlowské
Halina Pawlowská je prostě osvědčená volba. A pokud chcete změnu, sáhněte místo jejích novelistických knížek po Světovém průvodci. V recenzi se dozvíte více!

Marek Šindelka – Mapa Anny
Povídkový soubor o nefunkčních vztazích. Šindelka dokonale postihl a vykreslil jednotlivé aktéry, kteří nedokážou fungovat jako pár.
Na Mapu přikládám odkaz na recenzi.

Dostálová, Scheinostová, Horáková – Johana
Tři dekády Johany viděné třemi autorkami. Zajímavý pokus, jak zachytit životní vývoj z dívky v dospělou ženu.
Recenze na Johanu najdete zde.

Sofia Lundberg – Červený adresář
Typická červená knihovna, pro milovnice romantických příběhů jak dělané. Vzpomínání téměř stoleté stařenky na mládí a lásku v podání švédské spisovatelky. Více najdete v recenzi.




Další tipy:

Evžen Boček – Poslední Aristokratka
zdroj: www.databazeknih.cz
František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene.
(zdroj: oficiální text distributora)
zdroj: www.databazeknih.cz

Elena Ferrante – Geniální přítelkyně
Neapolská periferní čtvrť Luzzatti, padesátá léta minulého století. Právě tam a tehdy začíná příběh jednoho ženského přátelství. Jeho vypravěčkou je Elena, která už jako stará žena vzpomíná na svůj život, který byl, kam její paměť sahá, vždycky ovlivňován silnou osobností geniální Lily. Román Geniální přítelkyně je prvním dílem stejnojmenné tetralogie.
(zdroj: oficiální text distributora)

PRO KNIHOMOLY

Jo Nesbø – Netopýr
První kniha ze série kniminálek s Harry Hollem jako detektivem. Nesbø potěší všechny milovníky detektivek se severskou tematikou. Podrobnější info najdete v článku.

Michal Vrba – Prak
S románem se vracíme do doby okupace, kdy se křivily nejen naše dějiny, ale především lidské charaktery. Co na knihu říkám já, se dozvíte v podrobné recenzi.

Fredrik Backman – Co by můj syn měl vědět o světě
Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo se připravuje na otcovskou roli, nebo se v ní právě nachází, tato kniha vtipu a otcovské lásky je trefa do černého. Více v recenzi. 



Další tipy:

zdroj: www.databazeknih.cz
Dan Brown – Počátek
Harvardský profesor symbologie Robert Langdon přijede do ultramoderního Guggenheimova muzea v Bilbau, aby se zde zúčastnil významného oznámení – odhalení objevu, který „navždy změní tvář vědy“. Pořadatelem společenského večera je čtyřicetiletý miliardář a futurista Edmond Kirsch, jenž se díky svým oslnivým supermoderním vynálezům a odvážným předpovědím stal celosvětově uznávanou osobností.
(zdroj: oficiální text distributora)
zdroj: www.knihydobrovsky.cz

Jaroslav Kalfař – Kosmonaut z Čech
Kam nemůžeš poslat sondu, tam pošli člověka. Tím se řídila malá země z Evropy, když se ve sluneční soustavě objevil podivný oblak, slibující odhalení mnohých tajemství vesmíru. Stane se kosmonaut Jakub Procházka nejslavnějším mužem na Zemi? Nebo je celý projekt předem určený k nezdaru – ať už pro neznámou podstatu oblaku, nebo proto, že si s sebou Jakub vedle vědeckých zkušeností veze i břímě minulosti? A dozvíme se, zda jsme ve vesmíru sami?
(zdroj: oficiální text distributora)

zdroj: www.databazeknih.cz
Michal Vaněček – Mlýn
Strhující příběh jedné rodiny, který vypadá na první pohled skoro neuvěřitelně. Dva bratři uchrání mlýn a majetek proti nacistům, komunistům i podnikatelům. Jejich mlýn je symbolem děsivého soukolí, kterým musela řada našich předků projít. Je symbolem víry v právo na svobodu, v právo na to rozhodovat sám o svém osudu a být připraven na to, vzít na sebe zodpovědnost.
(zdroj: oficiální text distributora)


PRO MILOVNÍKY KRIMI A THRILLERŮ A HORORŮ

Mayne Andrew – Šelma
zdroj: www.knizniklub.cz
Profesor bioinformatiky Theo Cray nemá nejlepší ráno. Automat na led nefunguje, a navíc se mu do motelového pokoje dobývá policie. Že je hlavní podezřelý z brutální vraždy své bývalé studentky, se však dozví, až když je jeho účast na otřesné události vyloučena.
(zdroj: oficiální text distributora)


zdroj: www.knizniklub.cz

C. J. Tudor – Kříďák
Všichni máme tajemství. Před některými utíkáme, ale ona si nás najdou. A některé hry končí vždycky stejně… Mysteriózní thriller Kříďák je tu – a nedá se před ním utéct. Strašáci z dětských let totiž možná stále dokážou zabíjet.
(zdroj: oficiální text distributora)

zdroj: www.databazeknih.cz
B. A. Paris – Za zavřenými dveřmi
Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež? Páry, jako jsou Jack a Grace, musíte obdivovat, ať chcete nebo ne. On dobře vypadá a umí vydělat peníze, ona je elegantní a šarmantní. Skoro je vám líto, že se s ní nemůžete spřátelit a poznat ji o trochu víc. Oni dva jsou totiž pořád spolu. Taková láska! Pak si ale uvědomíte, že Grace nikdy nezvedne telefon, že nepřijímá žádná pozvání, pokud není pozván i její manžel. A jejich ložnice má zamřížované okno!
(zdroj: oficiální text distributora)

PRO MILOVNÍKY HISTORIE

Robert Dallek – Nedokončený život JFK
Fenomén zavražděného amerického prezidenta Kennedyho je stále živý.
Více informací o knize najdete v recenzi.

Stanislav Motl – Válka před válkou
Co se dělo v našem pohraničí před druhou světovou válkou? Odpovědi najdete v knize a v recenzi na blogu.



zdroj: www.databazeknih.cz
Další tipy:

Erik Tabery – Opuštěná společnost
Žijeme v době, kdy jeden lživý příspěvek na Twitteru či Facebooku má větší dosah než systematická práce investigativních novinářů. Posilují populisté, kteří sbírají body kritikou establishmentu, i když sami mají z vlastního elitního postavení dlouhodobý prospěch. Výdobytky demokracie jako svoboda slova či nezávislost médií jsou necelých třicet let po listopadu 1989 zpochybňovány.
(zdroj: oficiální text distributora)


Stanislav Motl – Děti Antonína Kaliny
Téměř neuvěřitelný, a přesto pravdivý příběh českého vězně, kterému se v krutých podmínkách koncentračního tábora Buchenwald podařilo zachránit tisícovku dětí. Dětí, na které čekala smrt. Jmenoval se Antonín Kalina a byl z Třebíče. Doma zapomenutý, ve světě, zejména v USA a Izraeli, uctívaný.
(zdroj: oficiální text distributora)

zdroj: www.kosmas.cz
Petr Švec – České století
Věděli jste, kolik medailí získal na olympiádě v Helsinkách Emil Zátopek? Co se událo během pražského jara? Proč si Vladimír Remek bral s sebou do kosmu zubařskou vrtačku? Autorská publikace novináře Petra Švece seznamuje čtenáře od 9 let s klíčovými okamžiky stoletých dějin naší republiky.
(zdroj: oficiální text distributora)



PRO VŠECHNY

Bianca Bellová – Jezero
Drsný příběh, který vás prostě stáhne.
Odkaz na recenzi najdete zde.

Keith Stuart – Kluk z kostek
Silný a dojemný příběh přináší návod, jak se pokusit zvládnout život s autistickým dítětem.
Více o knize v recenzi.



zdroj: www.databazeknih.cz

Další tipy:

Patrik Hartl – Nejlepší víkend
Jedna z nejočekávanějších knižních novinek letošního roku je tu! Na Silvestra si Andrea, Jirka, Dáša, Bert, Markéta a Pavel dají zásadní novoroční předsevzetí. Žádný z nich ale nikomu neřekne, jaké je to jeho. Všichni touží změnit svůj život a doufají, že se jim to během nového roku podaří. Mohlo by, protože času na to budou mít dost.
(zdroj: oficiální text distributora)

Petra Dvořáková – Dědina
Lehce humorný příběh jedné současné vesnice. Hranice rozorané mezi poli i lidmi. Hospoda, malá prodejna, zabíjačky… a sám život. Nevěra a jeden nezdařený pohřeb. Nemoderní výchovné metody a rozšlápnuté kuře. Babka s dědkem srostlí jak dva stromy. Život, tady ještě stále spjatý s půdou, zvířaty a hospodařením.
(zdroj: oficiální text distributora)

zdroj: www.knihydobrovsky.cz
Zbigniew Czendlik, Markéta Zahradníková – Postel, hospoda, kostel
Není kněz jako kněz – Zbigniew Czendlik je toho skvělým důkazem. Studium Bible je podle něj nuda, nerad zpovídá své farníky, a chce-li někdo pokřtít, dlouho ho odrazuje. Miluje ženy, rád si pochutná na dobré whisky, v hospodě je jako doma. Co má napsáno na dveřích ložnice? Proč se mu nelíbilo ve Vatikánu? Jak zvládá celibát?
(zdroj: oficiální text distributora)





zdroj: www.databazeknih.cz

Tom Hanks – Neobvyklý typ (něco málo povídek)
Sbírka sedmnácti povídek oscarového herce Toma Hankse je všech ohledech různorodá. Díky autorovi se setkáváme s plejádou pečlivě propracovaných postav, sledujeme jejich osudy zasazené do nejrozličnějších míst (dokonce i mimo tuto planetu) a časů (v jednom příběhu se také přímo časem přesunujeme).
(zdroj: oficiální text distributora)



PRO HEZČÍ ŽIVOT

Meik Wiking – Hygge
Prostě šťastný způsob života.   Pokud chcete být ve svém životě šťastní, musíte ho mít! To pravé HYGGE s modrobílou obálkou! Proč jsou Dánové nejšťastnějšími lidmi na světě? Odpovědí je hygge, říká Meik Wiking, ředitel Institutu pro výzkum štěstí v Kodani.
(zdroj: oficiální text distributora)

Jennifer L. Scottová – Madame Chic aneb co všechno jsem se naučila v Paříži
Když Jennifer Scottová, výměnná studentka z Kalifornie, přijede na šest měsíců do Paříže a zazvoní své nové rodině u dveří, otevře jí žena, která se stane její mentorkou a inspirací ještě na dlouhou dobu poté.
(zdroj: oficiální text distributora)

Laurent Gounelle – Den, kdy jsem se naučil žít
Nový román autora světoznámého bestselleru Muž, který chtěl být šťastný je poutavě napsaným příběhem, který osloví každého, kdo se zamýšlí nad sebou samým, hledá odpověď na otázku po smyslu života a chce se stát strůjcem svého osudu.
(zdroj: oficiální text distributora)

Máte nějaké další tipy na knížky pod stromeček? Neváhejte a podělte se s nimi do komentářů! 😊😉


Komentáře

Oblíbené příspěvky