Fimotipy: Bohemian Rhapsody


recenze: Pohádka o Queen a její skvělé hudbě

Jistě jste zaznamenali letošní podzimní hit, který v kinech válcuje všechny ostatní filmy svou sledovaností. Ano, jedná se film Bohemian Rhapsody.

Film v podstatě vypráví příběh britské rockové skupiny Queen a především jejího fontmana Freddie Mercuryho.

Od začátku snímku bylo jasné, že se jedná nejen o filmový, ale také hudební zážitek. Hudba skupiny Queen je prostě fenomenální a filmu dodala punc výjimečnosti.

Za film zodpovídá scénárista Anthony McCarten, režie se ujal Bryan Singer. Do hlavní role Freddieho obsadil herce Ramiho Malka a nemohl vybrat lépe. Po vizuální stránce ho od skutečného Mercuryho téměř nerozeznáte. Stejně jako Freddie i Rami má exotické předky: Freddie indické, Rami egyptské. Rozdíl je snad jen v tom, že Rami je menší než Freddie.

Film nám ukazuje příchod Freddiho na hudební scénu, začátky skupiny Queen, postupné prodírání se z malých klubů, až na velká pódia. Ukazuje také peripetie, které skupinu provázely při produkování jejich osudového songu Bohemian Rhapsody. Ve filmu zazní i další hity: We Will Rock You, Killer Queen, Somebody To Love,…

Bohemian Rhapsody nám ale také nabídne pohled po soukromí kapely: boje s manažery a producenty, rozbroje ve skupině, a samozřejmě pohled na bouřlivý život Mercuryho (drogy, nespoutaný milostný život s několika milenci, AIDS), ale také jeho hluboký a celoživotní vztah s Mary. Film vrcholí právě zjištěním, že onemocněl AIDS, ale především velkolepým charitativním koncertem na pomoc hladovějící Africe Live Aid v červenci 1985. Podle mnohých hudebních kritiků zde Queeni sehráli své vůbec nejlepší vystoupení.

Vynikající práci zde odvedli maskéři a kostyméři. Herce se jim podařilo dokonale přiblížit k originálům.

Všechny písně jsou samozřejmě zpívané v originále skupinou. Byla by sebevražda, kdyby se tvůrci rozhodli songy přezpívat.

Celkově si troufnu říci, že film slabé místo neměl. Ovšem, můžeme namítat, že dějová linka je jednoduchá a film může vyznít jako óda na Queen a Freddiho, nikoliv jako objektivní snímek. Toto rozhodnutí však ponechám na každém divákovi.

Já osobně považuji film Bohemian Rhapsody za velmi velmi zdařilý a ač nepatřím mezi věrné rockové fanoušky skupiny Queen, poslední dobou si jejich písničky sama od sebe moc ráda pustím. Nemají totiž chybu!

Hodnocení: 10 z 10

Bohemian Rhapsody
Velká Británie/USA, 2018
Režie: Bryan Singer
Scénář: Anthony McCarten
Kamera: Newton Thomas Sigel
Hrají: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Aidan Gillen, Allen Leech a další



https://www.google.cz/search?q=bohemian+rhapsody&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjXw92i6t7eAhWqC8AKHZnZCVwQ_AUIDigB&biw=1366&bih=626#imgrc=JDKJgy-6_xZ8HM:

Webové odkazy:


Více informací o filmu

Komentáře

Oblíbené příspěvky