Arnošt Lustig – Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou


Dnes je Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Pokud vás zajímá tematika holocaustu v literatuře, jistě by vás neměla minout knížka Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou.

Možná jste se s touto knihou setkali na střední škole v rámci literárního kánonu k maturitě. Možná jste tehdy knížku přelouskli, možná vám uvízla v hlavě. Možná se k ní vrátíte, jako já.

Modlitbě jsem si odskočila od Aleny Mornštajnové a jejího Hotýlku, a přečetla jsem ji za jeden večer. Jedním dechem.

Je to prostě bravurně napsaná psychologická novela. A ačkoliv vznikla již v roce 1964, je stále živá. Spisovatel Arnošt Lustig věděl, o čem píše. Sám přežil dva koncentrační tábory (Osvětim a Buchenwald), věděl, jak to v táborech chodí a vypadá. A to je podle mě to, co dělá Modlitbu tak jedinečnou knížkou.

Děj je inspirován skutečnou událostí. Předlohou Kateřiny se stala polská dívka, herečka, které se před vstupem do plynové komory podařilo nacistickému důstojníkovi vzít zbraň a zastřelit ho.

O rok později vznikl podle novely stejnojmenný film. Režie se ujal Antonín Moskalyk. Film měl premiéru v roce 1965 a zaznamenal úspěch i na mezinárodních filmových přehlídkách. Celý film si můžete pustit zde.

Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou je kniha s velmi silným příběhem. A i když nemám moc ráda beletrii s tematikou holocaustu, Modlitba je jednou z výjimek. Rozhodně doporučuji!

Hodnocení: 10 z 10

Webové odkazy



Komentáře

Oblíbené příspěvky