Jana Jirásková – Zbláznila ses?


Na knihu Zbláznila ses? jsem narazila tak trochu náhodou. Zahlédla jsem ji na pár blozích, a protože jsem teď četla samé složitější knížky, rozhodla jsem se sáhnout po něčem odpočinkovějším. Tiráž alespoň něco takového nabízela: vztahový příběh se ženou, která je plná fantazijních snů…

Spisovatelka Jana Jirásková (někdy také uváděná jako Jana Franče Jirásková) pracuje jako knihovnice. Knižně vydala své povídky (Kanička pošmodrchaná, 2008 a Paranoidní pijavice, 2012). Kniha Zbláznila ses? z roku 2016 je její románovou prvotinou.

A nyní již k ději.
Příběh dvakrát rozvedené čtyřicetileté knihovnice a matky čtyř dětí různého věku je vyprávěn pomocí deníkových záznamů, které si hrdinka píše. Prožívá vášnivý vztah s o generaci mladším partnerem Filipem, seznamuje nás se svými kamarádkami, kolegy, řeší každodenní starosti kolem dětí (které pro zjednodušení pojmenovala autorka: Nejstarší dcera, Prostřední dcera, Syn, Nejmladší dcera).

Zvrat příběhu přichází v okamžiku, kdy hrdinka zjistí, že je těhotná. Počáteční radost pomalu zastiňují logické a nezbytné otázky. Zvládne páté dítě? Vydrží ji vztah s mladším Filipem? Neuteče jí za mladší? Bude dítě zdravé, když ví, že čím starší matka je, tím stoupá riziko nemocí?

Napadají vás paralely s autorčiným životem? Pak uvažujete správně. Stejně jako hrdinka příběhu je Jirásková knihovnice a matka pěti dětí.

Jen letmo se z příběhu dozvídáme o hrdinčině matce. Poznáme, že spolu mají velmi komplikovaný a nevyřešený vztah.
Více o jejich vztahu zjišťujeme z druhé linie knihy, která je tvořena sny. Sny, které se hrdince zdají, jsou plné fantazie, nereálných situací (až absurdních), erotických motivů, různorodých postav.

Tyto dvě linie příběhu se pravidelně prolínají celou knihou.
To, že jsou v knize použity deníkové zápisy, má zcela pochopitelný, avšak pro mě ne příliš oblíbený fakt. Tyto pasáže jsou psány obecnou češtinou a obsahují nespisovné výrazy a vulgarismy (např.: přebejvá, nevim, do hajzlu,..).

Ač je děj plný současných témat a problémů, nejsem přesvědčena, že právě tahle knížka nabízí nějaká reálná řešení či východiska.

Na mě působil celý příběh až moc přehnaně, nereálně a občas teatrálně. A to se nebavím o fantazijních snech. Vztah hrdinky s Filipem mi trochu připomínal červenou knihovnu…

Možná je to způsobeno tím, že nejsem v té správné věkové kategorii čtenářek. Možná je to tím, že se zde autorka vypisuje z řady autobiografických prvků, které stoprocentně správně může pochopit jen ona…

Kniha Zbláznila ses? je ale jistě zajímavý literární počin, který zaujme, troufnu si říct, spíše starší čtenářky.

Hodnocení: 7 z 10



Webové odkazy


Komentáře

Oblíbené příspěvky