Petra Soukupová – Nejlepší pro všechny


O spisovatelce Petře Soukupové jsem slyšela už dávno, ale až teď o Vánocích jsem od Ježíška dostala její poslední knížku z roku 2017 Nejlepší pro všechny.

Petra Soukupová na sebe upozornila jak knihami pro dospělé (K moři, Pod sněhem,…), tak knihami určenými pro dětské čtenáře (Kdo zabil Snížka?). Známá je též jako scénáristka. Podílela se na scénáři k sitcomu Comeback a k seriálu Kosmo.

Kniha Nejlepší pro všechny mě překvapila už stylem psaní.
Jedná se totiž o to, že děj je vyprávěn jak v ich – formě (části, které vypráví Viktor), tak v er – formě, kdy vypravěč komentuje dění kolem ostatních postav příběhu.
V textu nejsou graficky rozlišené přímé řeči, takže mi chvíli trvalo, než jsem rozlišila vyprávění od promluv postav a než jsem si zvykla na autorčin styl psaní. Nicméně jsem na konci knížky musela uznat, že tento způsob autorka ovládá perfektně.

Děj nás seznámí se třemi hlavními postavami. Herečkou Hanou, jejím jedenáctiletým synem Viktorem a její matkou Evou.
Hana je samoživitelka, sní o tom, že konečně získá pořádnou roli a nezvládá Viktorovu výchovu. Proto se rozhodne, že pošle Viktora k matce na venkov. Bude tam chodit do školy, matka na něj bude mít víc času, najde si lepší kamarády, nebude na něj číhat tolik nebezpečí jako v Praze. Ona si mezitím srovná svůj život, dostane novou roli, která konečně nastartuje její kariéru a matka bude mít po smrti otce nějaké rozptýlení. Prostě, takhle to bude nejlepší pro všechny.
Viktor je klasický městský kluk, který je možná trochu živější a ano, nějaké průšvihy se mu ve škole občas podaří, ale nechápe, proč by měl opustit Prahu, své kamarády, mámu a proč by se měl odstěhovat na vesnici k babičce.
Eva je čiperná a rázná důchodkyně, peče každé ráno koláče do místní cukrárny, pečuje o svou zahradu, snaží s vyrovnat se se smrtí manžela Jindřicha a urovnává rozmíšky mezi svými dětmi: Hanou a Adamem. Sama nabídne Haně, že si Viktora vezme k sobě, aby jí pomohla, aby Evě nebylo smutno, aby z Viktora vyrostl pořádný kluk. Prostě aby to bylo nejlepší pro všechny.

To je ve stručnosti hlavní linie knihy. Od ní se odvíjejí další příběhy, osudy a konflikty. V knize se řeší hned několik konfliktů. Tím hlavním je samozřejmě generační. Jak se sžije babička s vnukem? Přestane se někdy plést matka dospělé dceři do života?

Dále zde nacházíme rozpory morální (Je správné, když se vzdám odpovědnosti za výchovu svého syna? Můžu si o svém zdraví rozhodnout sama, i když bude mít dopad na celou mou rodinu?) a vztahové.
V knížce se ve Viktorově vyprávění dostáváme i na další linii, kdy s kamarády pátrají po tom, kdo zabil psa Snížka. Tím se dostáváme k další autorčině knížce: Kdo zabil Snížka? A ačkoliv se v Nejlepším pro všechny dozvíme, kdo a proč psa zabil, já si s chutí knížku: Kdo zabil Snížka? přečtu.

Samotný název knížky je výstižný. Jistě si už někdy každý z nás říkal, že udělá něco tak, aby byly všechny strany spokojené, aby to bylo prostě nejlepší pro všechny. Často jsme si pak museli uvědomit, že to takhle nefunguje. To je i případ hrdinů této knihy.

Soukupová skvěle ovládá jak styl psaní, tak vyprávění příběhu. Umí čtenáři zprostředkovat různá prostředí a situace tak, že jsou uvěřitelné, a to velmi oceňuji.

Hodnocení: 9 z 10


Webové odkazy


Komentáře

Oblíbené příspěvky