Turisté u cíle: Po stopách Bohumila Hrabala – Kersko, Nymburk


Sváteční říjnový den jsme využili k prozkoumání míst, která učarovala spisovateli a pábiteli Bohumilu Hrabalovi. Vydejte se spolu s námi cestou, kde voní dobré jídlo a šustí listí.

Chata v Kersku

Kersko

Vesnička, nebo možná výstižněji řečeno, chatová a vilková osada se nachází ve Středočeském kraji, asi 15 km vzdálena od okresního města Nymburk.
Milovníkům české literatury a českého (československého) filmu budou tato místa Kerska velmi dobře známá. Bohumil Hrabal sem umístil děj své povídkové knížky Slavnosti sněženek. A v reáliích obce zde v roce 1983 natočil, podle knižní předlohy, stejnojmenný film i režisér Jiří Menzel.

Slavná silnice, po které myslivci honili postřeleného kance 

Restaurace Hájenka

Náš výlet jsme zahájili v známé Hájence. Pokud si pamatujete filmové záběry, kde myslivci sedí za velkým stolem a hodují, prostředí restaurace nyní asi nepoznáte. Snad jen dřevěné obložení v první části je alespoň trochu podobné. Nicméně i tak se jedná o příjemné a čisté prostředí, i když musím přiznat, že jsem se těšila na trochu více myslivecké a filmové atmosféry.

Se šípkovou? Se zelím?

Jídelní nabídka je velká. Co bychom to ale byli za správné turisty, kdybychom si nedali klasiku, kvůli které je zde plno? Teď jsme jen stáli před otázkou: Se šípkovou, nebo se zelím?
Nakonec u nás obou zvítězil kanec na šípkové omáčce, ale ani se zelím (co jsme tak viděli u sousedů), by nebyl k zahození. Tak příště… My si na omáčce pochutnali a posilněni jsme se mohli vydat na prozkoumání Kerska.
Ještě rada: pokud máte v plánu zastavit se v Hájence, doporučuji zarezervovat si místo. My měli štěstí, že jsme se usadili i bez rezervace, ale to byla opravdu náhoda.

Se šípkovou!

Lesní ateliér Kuba

Kousek pod Hájenkou najdete i Lesní ateliér Kuba, jenž kromě zahrady s dětskými prolézačkami, nabízí také milou a útulnou prodejnu dárkových a upomínkových předmětů, která se nachází v patře ateliéru. Pravidelně se zde konají různé kulturní akce, besedy a výstavy. Více informací najdete na webových stránkách ateliéru zde.



Svatojosefský pramen

Alejemi (ano, zde nenajdeme klasické označení ulice, ale alej a její číslo) si můžete projít celé Kersko a dostanete se až k Svatojosefskému prameni.


K tomuto prameni si magistr Jirásek chodil pro vodu každou neděli, říkal Zdeněk Svěrák ve filmu. Vodu si k němu dnes chodí točit nejen místní, ale také turisté, neboť vyvěrající přírodní uhličitá voda, zvaná Kerka, patří mezi kyselky, obsahuje jód, lithium a je slabě radioaktivní. 




Hrabalova chata a Hrabalova zastávka

Naším cílem ale bylo objevení chaty Bohumila Hrabala. 

Chatu Hrabal obýval se svými kočkami

Ta je nyní v soukromém vlastnictví, takže se dostanete jen k plotu. Najdete ji v Aleji č. 30, kousek od hlavní silnice a od autobusové Hrabalovy zastávky u dvou koček.



Kočky k Hrabalovi patří. Prý jich na své chatě choval přes dvacet! Proto se s kočkami (různě umělecky zpracovanými) v Kersku setkáte často.



Nymburk

Na nás ale už čekal Nymburk. Auto jsme nechali zaparkované na náměstí a zamířili jsme do Turistického informačního centra. Chtěli jsme navštívit Expozici Bohumila Hrabala, ta je ale uzavřena a celé Vlastivědné muzeum prochází rekonstrukcí. 
Vybaveni informacemi od milé paní, turistickými vizitkami a mapkou města jsme se vydali do centra.

Historické centrum

Historickému jádru dominují hradby a chrám.
Ještě předtím si ale projděte náměstí Přemyslovců. Upoutá vás morový sloup, lavička Bohumila Hrabala a také historická radnice.

Hrabalova lavička, vzadu stará radnice
náměstí Přemyslovců


Chrám svatého Jiljí

Chrám se nachází hned za náměstím a okouzlí vás nejen rozměry, ale také cihlovým vzhledem, který dodává gotické stavbě jedinečnost.





Vystavěn byl ve 13. století a pojí se k němu jedna tragická událost. V době třicetileté války se do chrámu před nájezdnými Sasy ukryli nymburští obyvatelé. Sasové ale kostel dobyli a všechny skryté obyvatele zavraždili.

Chrám sv. Jiljí si můžete i prohlédnout, bohužel od října do března je pro veřejnost uzavřený. Více informací naleznete na webu farnosti.

Stará rybárna, Labe a hradby

Uličkou od kostela se dá dojít až k Labi. Podél břehu můžete dojít k veřejnému přístavišti nebo k hydroelektrárně, hlavně se vám naskytne pohled na majestátní gotické městské hradby.

Labe - vzadu hydroelektrárna

městské opevnění


Také zde najdete Starou rybárnu


K ní se váže pověst, podle níž sem byla na loďce roku 1310 převezena Eliška Přemyslovna (pozdější česká královna), která v Nymburku nalezla útočiště před intrikami svého švagra Jindřicha Korutanského.

Vila rodiny Hrabalových

Mimo centrum se nachází vila Hrabalovy rodiny. Tu nalezneme v ulici Na Bělidle. Vilu si Hrabalovi rodiče nechali vystavět v letech 1939 až 1940 architektem Ladislavem Cankářem. Vila ovšem není veřejnosti přístupná.

Pivovar Nymburk


Nymburk je známý svým pivovarem, ve kterém se narodil a vyrůstal právě Bohumil Hrabal. Je možné domluvit si i exkurzi, nutné ovšem je zajistit alespoň deset účastníků a domluvit si prohlídku předem. V areálu před pivovarem nalezneme také podnikovou prodejnu. 

GastroTuristika

Až vás budou bolet nohy, nebo budete zmrzlí na kost, zastavte se, stejně jako my, v kavárně Café Society v Kostelní ulici. 
Kavárenští povaleči

Krásné prostředí, skvělá káva, výborný zákusek!
Doporučujeme!



Komentáře

Oblíbené příspěvky