Mezinárodní den dětské knihy


Dnes slavíme Mezinárodní den dětské knihy. A tak Vám přináším další knihotipy na dětskou literaturu. Tentokrát z tvorby Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře.




Autorské duo Svěrák & Uhlíř asi netřeba dlouze představovat. Spolu vytvořili písničky, na kterých úspěšně vyrůstá už několikátá generace dětí. I já jsem je v dětství poslouchala, jejich písničky znám nazpaměť a dodnes si je ráda zazpívám.

Jaroslav Uhlíř (*1945) je skvělý hudebník a klavírista, který vtiskl melodii textům nejen Zdeňka Svěráka, ale také Karla Šípa a dalších, Zdeněk Svěrák (*1936) je znám také jako divadelník, scénárista a spisovatel.

Společnou práci vydali Uhlíř se Svěrákem i knižně. A právě na dvě takové publikace vám nyní představím.

Jaké je to asi v Čudu (2003) je kniha pro děti od 8 let. Najdete v ní známé písničkové texty, ale i krátké povídky a pohádky (například O hasicím přístroji) a básničky. Texty mají různou tématiku, délku, i obtížnost (náročnost). Mnohokrát jsem z nich vybírala dětem básničky na recitační soutěže.




Když je pěkné počasí (2011) je další publikací pro děti od 8 let. Na rozdíl od knížky Jaké je to asi v Čudu zde najdete pouze písničky, zato ale i s notami. Na knížce se podílel i Jaroslav Uhlíř a kromě méně známých písní zde najdete i dětské operetky, které pak Jan Svěrák se Zdeňkem Svěrákem použili do filmové pohádky Tři bratři.



O ilustrace k oběma knížkám se postarala Vlasta Beránková.

Pokud by vás knížky nadchly, Nakladatelství FRAGMENT vydalo i další tituly.

A jak se řídit při výběru knížky pro děti?

Doporučuji sledovat ocenění Zlatá stuha. Jedná se o ocenění, které se věnuje jen literatuře pro děti a mládež. Každoročně vybere vítěze v několika kategoriích (beletrie, komiks, literatura faktu, atd.). 

Další anketou je Magnesia Litera, kterou možná znáte spíše v kontextu literatury pro dospělé. I tam ale najdete kategorii knih pro děti a mládež.

Pokud by vás bavilo čtení s dětmi, doporučuji projekt Celé Česko čte dětem. Projekt si klade za cíl zvýšit čtenářskou gramotnost u dětí a vybudovat u nich pozitivní vztah ke četbě a ke knihám už od dětských let. Na webu můžete najít různé soutěže, ale také i knižní tipy co číst a to jak pro děti, tak jejich rodiče.

Komentáře

  1. Tyhle knihy jsou top! Celkově jejich tvorba je dokonalá a pro děti stále aktuální!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky