Simona Bohatá – Všichni sou trapný


Do třetice vám představím knihu, která sice není úplně povídková, přesto se v ní rysy povídky objevují. Jak vypadal Žižkov v 80. letech pohledem puberťáků? Samotný název knihy Všichni sou trapný je už sám o sobě výmluvný.


Autorka Simona Bohatá (*1965) není žádným spisovatelským nováčkem. Vystudovala Ježkovu konzervatoř, obor text a scénář. Na svůj debut si ale musela počkat až do roku 2017, kdy vydala knihu Máňa a ti druzí. Příběh je volně autobiografický, Bohatá vyrůstala ve Strašnicích a vzpomínky na dětství dokázala zpracovat s lehce ironickým pohledem do knihy. Autobiografické prvky můžeme vidět i v knížce z roku 2019 Všichni sou trapný.

Jak jsem již zmínila v úvodu, kniha není typickým povídkovým souborem. Příběh je ale tvořen mozaikou různých příběhů a postav. Příběhy se sice volně prolínají, ale každé postavě je věnovaná kapitola, ve které se detailněji a lépe seznámíme samotné postavě. A tak se můžeme setkat s Bóžou a s Růžou (nenechte se zmást, jsou to kluci), s Borkem, Křížkem, Martinem a s Vykysem, se Šimonou a se Soňou a mnohými dalšími puberťáky, kteří bydlí šedivé Praze 80. let, na Žižkově. Kromě věku a toho, že většina chodí do stejné školy, nebo alespoň kamarádí ve stejné partě, je spojuje ještě jedno – přesvědčení, že všichni (a hlavně dospělí) jsou trapní.

Kromě klasických problémů, které puberťáky potkávají (dospívání, trable s láskou a s rodiči), se ale setkáváme i s normalizací, jež se odrazila na každodenním životě našich hrdinů. Jedné zavřeli otce za protistátní činnost, jeden bojuje s tím, že už otce nemá a že musejí s matkou počítat každou korunu, jedna zase řeší luxus, který ji doma obklopuje a to, jak k němu její rodiče přišli.

Bohatá v knize také nabízí pohledy do fungování společnosti a jejího fungování (například v kapitole Pasťák). Jestli v knize Máňa a ti druzí použila autorka alespoň lehkou ironii, ve Všichni sou trapný nějaká nadsázka, ironie či sarkasmus chybí. Děj je syrový, povídky neveselé, kulisy omšelé.

Autorčin styl psaní mi vyhovoval, používala srozumitelná a přesto bohatá souvětí, nevadilo mi ani použití hovorových a nespisovných slov v mluvě vypravěče.

Co mi ale dělalo problém je množství postav a vjemů, které v knížce jsou. Upřímně, párkrát jsem se v ději i ztratila. Bohatá sice dokázala každou postavu vykreslit a situaci popsat podrobně, ale v celé knize bohužel jednotlivé příběhy trochu zapadly. Osobně bych uvítala, aby bylo v knížce třeba o třetinu postav méně, zato by měly v knize větší prostor. K některým příběhům/osudům bych se klidně vrátila a věnovala jim i samostatnou knížku.

Všichni jsou trapný je ale rozhodně zajímavou psychlogicky-sociální sondou do života dospívajících v době normalizace. A i když se změnil politický systém, zjistíte, že puberťáci se vlastně tolik nezměnili, protože i dnes od nich slýcháváme, že všichni sou trapný.

Hodnocení: 8 z 10


Ukázka z knihy

Soukupka potom všem nařídila, že se s ní nemluví. Borkovi bylo tenkrát dost divný, že je to tý nový fuk, a vzpomněl si, jak se mu líbilo, že si furt čte. Jako by kolem ní o přestávkách nelítala mokrá houba, jako by Soukupka s ostatníma holkama nepořvávala dementní kraviny hlavně na Klímu a Růžu, jako by se kolem ní nervali naši kluci s cikánama přeřazenejma z Komeňáku. Borek došel na cestičku vinoucí se nad strání s plechovejma garážema a vydal se do kopce na plošinu na Křížku. Stejně sem jí to dneska neměl řikat. Při vzpomínce na to, jak se ztrapnil, ještě teď rudnul. Prej: „Hele, Šimono, nechtěla bys se mnou chodit?“ Dal si sice bacha, aby byli všichni ostatní dost daleko, ale stejně. Borek se zatetelil radostí při vzpomínce, jak se usmála a  řekla: „Jo, chtěla.“ Asi čekal víc, ale i to bylo dobrý, furt lepší, než když mu vloni Soukupka na to samý odsekla: „Ses posral, né?“ Beztak to na Soukupku zkusil jenom proto, že kdyby to třeba aspoň na tejden vyšlo, tak moh klidně vyprávět před klukama, že jí sahal na kozy jako Slatina z devítky. Soukupka to potom vyžvanila všem holkám a  taky řekla, že se šilhavcema nechodí, jako kdyby to byla furt pravda. Borek si znova vzpomněl, jak musel v první třídě nosit brejle s modrou klapičkou a jak se za to styděl. Ale teď už nešilhá, akorát někdy, když je unavenej, a navíc jenom trochu. Soukupka je kráva a bude z ní štětka jako její máma, to je na beton. Říkala to i Borkova máma a Borek s ní výjimečně souhlasil. 

zdroj ukázky: BOHATÁ, Simona. Všichni sou trapný. Brno: Host, 2019. ISBN 978-80-7577-971-7. s. 13

Webové odkazy


Komentáře

Oblíbené příspěvky