Ester Stará, Milan Starý – Každý bulí nad cibulí


V letošním roce se můžete těšit na knihotipy i v oblasti dětské literatury a literatury pro mládež. Lehká profesní deformace se dostavila... 😀




A začínáme knížkou z roku 2017 Každý bulí nad cibulí.

Autorkou je Ester Stará, která pracuje jako logopedka a speciální pedagožka. K dětem má tedy blízko a na jejich knihách je to vidět. Věnuje se především poezii pro děti, do které vkládá nejen současné věci a aktuálnosti, které jsou dětem blízké, ale zároveň si díky nim mohou rozšířit slovní zásobu a trénovat správnou výslovnost. 

A rozhodně není žádným nováčkem. Její knížka Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem (2012) získala dokonce ocenění Zlatá stuha! Dalšími tituly jsou například: A pak se to stalo! (2010), Dům za mlhou: Kniha, do které se musí kreslit! (2013) nebo Jak se Josífek s Jožinkou ztratil a nevěděl o tom (2015).


Každý bulí nad cibulí je soubor padesáti krátkých básniček. Básně jsou vlastně odpověďmi na typické dětské otázky (Odhalení). Najdeme mezi nimi i básničky tematicky zaměřené (například: Halloweenská, Podzimní, Vánoční,..).

Vzhledem k délce básní a náročnosti textu bych knížku doporučila spíše mladším čtenářům od 7 let, či k předčítání předškolákům.  

O grafickou stránku se postaral Milan Starý, manžel Ester Staré, ilustrátor, výtvarník a spoluautor několika knih.

Pokud si myslíte, že poezie není pro děti vhodná, knížka Každý bulí nad cibulí vám tento mýtus jistě vyvrátí. A já se o to budu v dalších knihotipech také snažit.

Hodnocení: 10 z 10



Ukázka z knihy

Lesní móda

Stojí klouzci v hloučku
na lesním paloučku.
Se skloněnou hlavou
hledají tu pravou
žlutou barvu na klobouky.

Snesly všechny žluté z louky
a hloubají ve smrčí.
Nenosí, co nefrčí!

zdroj: STARÁ, Ester. Každý bulí nad cibulí. Ilustroval Milan STARÝ. V Praze: Paseka, 2017. ISBN 978-80-7432-791-9. s. 49

Webové odkazy


Komentáře

Oblíbené příspěvky