Koláč s ovocem, smetanou a pudingem


Když už se nemůžete dočkat jara a tepla, jako já, upečte si alespoň koláč s ovocem. A nejlépe hezky s domácím – třeba s kompotem.


ingredience

25 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukru krystal
1 kypřicí prášek do pečiva
3 lžíce rumu
4 vejce
10 lžic oleje
5 lžic teplé vody
1 šlehačka ke šlehání (30% a více)
1 zakysaná smetana
3 lžíce cukru moučky
1 vanilkový puding
500 ml šťávy z ovoce

postup

1. Mohlo by se zdát, že těsto je klasické piškotové. My mu ale říkáme falešný piškot, protože do něj patří i olej. I přesto je ale potřeba k těstu přistupovat hezky pomalu. Nejprve smícháme mouku s kypřicím práškem a s cukrem.
2. Ve druhé nádobě si ušleháme bílky. V další ušleháme žloutky s vodou a s olejem.



3. Následně vmícháme ušlehané žloutky k mouce, přidáme rum a poté vmícháme ušlehaný sníh.
4. Těsto dáme na vysypanou formu (nebo hluboký plech) a dáme péct do předehřáté trouby.
5. Pečeme na 180° asi 30 minut. Troubu moc neotvíráme, aby nám těsto „nekeclo“.


6. Po upečení musíme korpus nechat vychladnout. Mezitím si necháme okapat ovoce z kompotu.
7. Smetanu ušleháme, přidáme zakysanou smetanu, promícháme a naneseme na vychladlý koláč.


8. Šťávu z kompotu použijeme k výrobě pudingu. Pokud nemáme celých 500 ml šťávy, doplníme vodou.
9. Uvařený puding hned rovnoměrně roznášíme na koláč. Udělá tak krásnou krustu. 

Tak si nechte chutnat! 😋





Komentáře

Oblíbené příspěvky