Anna Bolavá – Do tmy

Anna Bolavá (vlastním jménem Bohumila Adamová) je jednou z našich nejlepších současných spisovatelek. Za její román Do tmy, z roku 2015, obdržela dokonce cenu Magnesia litera.

Psychologický román Do tmy nás zavede do jihočeského maloměsta. Je červen a Anna Bartáková sbírá lípu. Sbírá vlastně všechny byliny. Je to taková její posedlost. Má přesně naplánovaný život podle toho, co, kdy a kde sbírat. Nejvíce se těší na úterý, protože ten den má výkupna bylin otevřeno a ona se může jet pochlubit svojí prací. Kromě toho je také překladatelkou, ale to už jí příliš nenaplňuje.

Zdá se, že se jedná o docela normální příběh o lehce potrhlé Anně. Na první pohled možná, ovšem skutečnost je úplně jiná.
Postupně se dostáváme hlouběji do Annina života. Co pro Annu znamená smrt tchána? Cítí ještě něco ke svému manželovi? Ačkoliv se zdá, že tyto kapitoly do příběhu nezapadají, dokonale dokreslují celý obraz o Anně. Noříme se dále do tmy. Mezi sběrem bylin vyvstávají další otázky, na které, my čtenáři, už dychtivě čekáme odpověď. Co se to děje s Anniným tělem? A proč odmítá pomoc doktora Diviše i své sestřenice lékárnice Milušky? A co další sestřenice Marcela? Je skutečně šťastná, nezávidí jí Anna?

Děj je, i přes řád sběru bylin, spletitý, vyprávěn v ich formě z pohledu Anny. Autorka zde naráží také na maloměšťácké předsudky, které byly před sto lety a jsou i dnes. Anna se musí potýkat s nepřízní osudu: ať se jedná o málo získaných peněz z výkupny, její onemocnění nebo pocit osamění. Smrtí tchána se Bolavá dotýká tématu asistované sebevraždy.

Do tmy je rozhodně pozoruhodná a kvalitní knížka. Malou výhradu k ní ale přeci jen mám. Musím se přiznat, že některé pasáže, ve kterých Anna pečlivě, ale na můj vkus až příliš zdlouhavě popisuje, jak se jaké rostliny sbírají a jak se suší, prostě přeskakovala. Chtěla jsem víc jejího příběhu. Myslím, že v knížce mohl být větší prostor věnovaný Annině životu. I proto, že se vlastně nedozvíme, jakou nemocí Anna trpí. To samé platí i u dalších postav a jejich příběhů. Co se stane s Miluškou? Jak se doktor Diviš postaví ke smrti Annina tchána? Otázky, které si čtenář během čtení pokládá, zůstanou bohužel bez odpovědi.

Kniha ale rozhodně stojí za přečtení. A na tyhle podzimní krátké dny a dlouhé večery, je přímo ideální!

Hodnocení: 8 z 10




Webové odkazy


Komentáře

Oblíbené příspěvky