Turisté u cíle: Brno, Brněnská přehrada, hrad Veveří

Pokud zavítáte do jihomoravské metropole, nemusíte navštívit jen Špilberk a brněnskou ZOO. Zavítejte i na další místa, která se nacházejí nedaleko města.


Jestli se ale přeci jen zastavíte v Brně, vylezte si na starou radniční věž, kterou najdete v ulici Radnická, ústící přímo na Zelný trh. 


V přízemí věže najdete Turistické a informační centrum. Tam si také zakoupíte vstupenky: plné vstupné 70 Kč, snížené 40 Kč. Poté se vydejte na věž. V prostorách schodiště najdete informační tabule, na kterých se seznámíte s historií věže. Uvidíte také galerie, v letní sezóně můžete vidět i historické sály – Křišťálový sál, Freskový sál a Klenotnice. Samotná věž je vysoká 63 metrů. Jen pozor, vyhlídkový okruh je poměrně malý a úzký. Výhled, který se vám ovšem naskytne, je skvostný. Historické jádro Brna máte jako na dlani. No posuďte sami.




Jste-li milovníky přírody a vody, zamiřte k Brněnsképřehradě. Nachází se jen 11 kilometrů od centra. Auto můžete nechat na záchytném parkovišti, nebo (v případě obsazenosti parkoviště) prostě tam, kde vám místo a značky dovolí. Vydat se můžete k přístavišti, odkud pravidelně odplouvají vyhlídkové lodě na různé trasy, nebo se můžete projít k pláži a lehnout si na trávu. 


Přehrada není zdrojem pitné vody, slouží již výhradně k rekreačním účelům, takže v létě vám koupání nikdo zakazovat nebude. Ale pozor! Voda není úplně čistá a pokud vám vadí koupat mezi kačenami a rybami, přehrada nebude asi nic pro vás. Od parkoviště se můžete vypadat (asi 0,5 km) k hrázi přehrady. A pokud vám po procházce vyhládne, v přístavišti můžete navštívit několik restaurací a hospůdek.




Oblíbeným místem výletů je také hrad Veveří. 


Mohutný hradní komplex můžete navštívit buď po silnici (necelých devět kilometrů), nebo můžete využít lodní dopravy a plout po přehradě.


My jsme zvolili cestu po vlastní ose – autem. Parkoviště pod hradem je zdarma! Velmi milé překvapení… Po pevné cestě do mírného kopce se dostaneme k hradní bráně. Tam nás už ovšem čeká placení. Vstupné budete muset zaplatit, i když nebudete chtít žádnou prohlídku. Platí se totiž i samotný vstup do areálu hradu. Vstupné za dospělého je 30 Kč.  Na prohlídku hradních okruhů se nám nechtělo, proto jsme zůstali jen u samostatného areálu. Ačkoliv zvenčí vypadá hrad zachovaně a opraveně, zjistíte, že tomu tak není. Nádvoří není příliš upravované, omítka opadává a jedna část hradu je rozbořená. Každopádně, areál hradu je malý, vyjít můžete také na věž, ze které se vám naskytne výhled do okolí. Po prohlídce můžete zamířit přes most na druhou stranu komplexu. Tam se nachází několik stánků s dobovými řemesly, dále také restaurace, vinotéka a samozřejmě i toalety.
Hrad je ideální na krátký výlet. Za hodinu (samozřejmě bez prohlídky okruhů), ho budete mít prohlédnutý. Mně osobně ale hrad trochu zklamal.







Komentáře

Oblíbené příspěvky