Filmotipy: První člověk

recenze: O tom, jak Neil Armstrong splnil USA americký sen

Snímek První člověk (v originále First Man) nás zavede do Spojených států 60. let. Film vznikl podle stejnojmenné knihy a scénáře Joshe Singera. A právě v těchto dnech se na něj můžete vypravit do kin.


První člověk je příběh amerického kosmonauta Neila Armstronga (jehož ztvárnil Ryan Gosling) a jeho letu na Měsíc. Letos totiž uplynulo padesát let od mise Apollo 11. Příběh ale začíná na začátku šedesátých let. Dostaneme se k prvním pokusům NASA vyletět do vesmíru. 

Tady je důležitá historická odbočka. Od padesátých let probíhaly mezi tzv. východním a západním blokem boje o dobytí vesmíru. První družice, první živý tvor ve vesmíru, první člověk ve vesmír Gagarin,… V tom všem zatím vítězili Sověti. V roce 1962 proto prezident USA J. F. Kennedy veřejně prohlašuje, že dosáhnou Měsíce.

Od začátku příběhu se seznamujeme s neúspěšnými a mnohdy tragickými pokusy amerických kosmonautů a jejich misí. Ať už jednalo o misi Mercury, Mariner 2 či Apollo.
Druhou linií filmu je soukromý život všech zúčastněných. Největší pozornost je samozřejmě věnována Neilu Armstrongovi a jeho rodině. Dozvíme se, jak se dokázal srovnat se smrtí malé dcery, ale také jak prožíval každý neúspěch a smrt přátel kosmonautů.
Film se opírá o skutečné události a osoby, jakými byly například astronauti Neil Armstrong, Buzz Aldrin, Ed White, Michael Collins a další. Doplněn je také autentickými záběry a audio i video záznamy.

Film nám ale také nabídne i druhou stranu celého vesmírného programu. Spojené státy se v této době účastnily války ve Vietnamu, stále se řešila rasová segregace, aktivně se zapojovalo hnutí hippies a ne všichni Američané byli nadšeni tím, že americká vláda vynakládá neuvěřitelné částky jen kvůli předhánění se se Sovětským svazem. Upřímně, i já jsem si občas během filmu říkala, zda všechny ty lidské životy a ty peníze stály za to... 

Režie se ujal Damien Chazelle, jenž získal ocenění OSCAR za film La La Land. Jedná se tedy o zkušeného tvůrce a je to znát. Perfektní kamera, a i práce s hudbou. Z úplného ticha začne pomalu potichu nastupovat.

Snímek končí v okamžiku, kdy Armstrong přistane v roce 1969 na Měsíce a pronese dnes již legendární větu: „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo.“
Ačkoliv dnes již všichni víme, že mise byla úspěšná, ručím vám za to, že se vám během sledování filmu bude tajit dech, možná, že vás i dojme. Jen je možná trochu škoda, že příběh končí v tom nejznámějším okamžiku a nenabízí už pohled na návrat kosmonautů zpátky na Zem. Nicméně, je to velmi silný film se skvělou výpravou a hereckým obsazením.

Hodnocení: 10 z 10

První člověk (First Man)
USA/Japonsko, 2018
Režie: Damien Chazelle
Předloha: James R. Hansen (kniha)
Scénář: Josh Singer
Kamera: Linus Sandgren
Hrají: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Corey Stoll, Lukas Haas, Christopher Abbott, Patrick Fugit a další




https://www.lidovky.cz/kultura/prvni-clovek-neni-vlastenecky-film-rozdmychal-kontroverzi-kvuli-chybejici-vlajce.A180904_103718_ln_kultura_jto/foto




Webové odkazy:




Komentáře

Oblíbené příspěvky