Stanislav Motl – Válka před válkou


Knihu Stanislava Motla Válka před válkou z roku 2015 jsem si vybrala záměrně. V tomto roce si připomínáme osmdesát let od podepsání Mnichovské dohody a od nuceného odstoupení pohraničí. Událostem kolem září 1938 se právě Motl věnuje.

Podtitul publikace je výstižný: Krvavý podzim 1938 v Čechách a na Moravě.
O čem tedy knížka je? Ještě před tím, než byla v noci z 29. na 30. září 1938 podepsána Mnichovská dohoda, probíhaly v českém pohraničí (v Sudetech) krvavé potyčky a boje. Boje mezi českými obyvateli, českými četníky a Němci, kteří žili na našem území a byli, většinou, zfanatizovaní nacisté. Při těchto bojích padlo mnoho českých četníků i civilních obyvatel (nejen při samotných bojích, někteří byli i surově zavražděni).

Autor zde předkládá rozhovory s pamětníky těchto událostí. Vzpomínky lidí, kteří dnes již ani nežijí, dodává publikaci neuvěřitelnou míru autentičnosti a opravdovosti. Uvědomíte si, že se nejedná pouze o nějaký popis událostí, ale že jde o skutečné (leckdy až neuvěřitelné) příběhy lidí. Například, v jedné z kapitol se dočteme o četníkovi, který přežil běsnění Němců jen díky tomu, že ho považovali za mrtvého.
Motl se ovšem snaží o objektivitu. Zmiňuje zde i příběh německé úřednice, která organizovala útěk Němců, kteří nesouhlasili s myšlenkou nacismu, ale sebe již zachránit nedovedla.
Publikace je doplněna i obsáhlou přílohou s dobovými fotografiemi.

Podle knihy natočil v loňském roce Stanislav Motl i dokumentární film Němci proti Hilerovi. Letos v říjnu byl dokument vysílán Českou televizí. 

Literatura faktu je velmi oblíbený a rozšířený žánr. Každoročně vychází několik set titulů, 
zabývajících se politickými situacemi, životopisy, tématikou válek a další historií. V tomto množství je ale obtížné, najít kvalitní a pravdivou knihu.
Spisovatel, publicista a novinář Stanislav Motl ale patří mezi ty, od kterých si knížku můžete s klidným svědomím přečíst.

Hodnocení: 10 z 10


Webové odkazy:


Komentáře

Oblíbené příspěvky