Anna Todd – Sestry Springovy


Román Sestry Springovy je považován za literární senzaci pro mladou čtenářskou generaci. Jak se ale líbil mně, když jsem kategorii 15+ už dávno překročila?

Anna Todd (*1989) je americká spisovatelka a autorka romantické série After, která se setkala s velkým čtenářským úspěchem. Todd míří především na mladou generaci čtenářů a řadíme ji tak mezi autory píšící literaturu pro kategorii Young Adult.

A nyní již k samotným Sestrám Springovým (2018). Kniha navazuje na tradici klasických dívčích románů, které známe z per sester Brontëových. Autorka se volně inspirovala románem Malé ženy od Louisy May Alcott.

Příběh nás zavede do rodiny Springových, kterou tvoří otec, matka a jejich čtyři dcery: Meg, Beth, Jo a nejmladší Amy. Všichni žijí na vojenské základně v New Orleans.
Ačkoliv jsou to sestry, přemýšlejí a jednají každá z nich jinak. Když je otec odvelen na misi do Iráku, zjistí, že ač jsou rozdílné, pocit strachu je u všech stejný.

Během jednoho roku, který máme možnost pozorovat, se postupně blíže seznamujeme s dcerami i s jejich matkou. Dívky dorůstají, dospívají, řeší partnerské i studijní otázky.

Děj knihy není nikterak složitý a odpovídá věku čtenářek, pro které je určen. I tak se mi ale Sestry Springovy zdály předvídatelné a ne příliš obsahově přínosné.

Chápu, že můj kritický pohled pochází již z nějakých získaných životních zkušeností a postojů, ale i tak si myslím, že by se pro dospívající dívky daly najít hodnotnější a dějově plnější tituly.

Závěrem mohu říct, že Sestry Springovy v podstatě splnily má očekávání. Knížka nám svou hlavní myšlenku prozradila již v tiráži a ani v ději nedošlo k nějakému nepředvídatelnému zvratu.

Hodnocení: 6 z 10


Webové odkazy


Komentáře

Oblíbené příspěvky