Turisté u cíle: Půlden v Plzni


Západočeská metropole má co nabídnout a nemusí to být nutně jen proslulý plzeňský pivovar. A je jedno, jestli máte na město celý den, nebo jen pár hodin.

náměstí Republiky

Hlavní plzeňské náměstí najdete (jak už tomu tak bývá) v centru historického města. Od hlavního nádraží (kam jsme po 90 minutové jízdy vlakem z Prahy s kamarádkou přijely) k němu dojdete klidnou chůzí asi za půl hodiny.


Dominantou náměstí i města je bezesporu katedrála svatého Bartoloměje. Ta se ale v současné době opravuje a je pro veřejnost uzavřena. 

Samotné náměstí vám ale nabídne řadu krásných starobylých domů, mezi nimi i starou renesanční plzeňskou radnici.

Velká synagoga

Když projdete ulicí Přerovská, která vede z náměstí Republiky, dostanete se k Velké synagoze.
Tato synagoga se může pyšnit titulem největší české a druhé největší synagogy v Evropě. Pokud vás zajímá tematika judaismu, pak je pro vás vhodná prohlídka. Bez průvodce si synagogu můžete prohlédnout a dozvědět se, například, proč nebyla při náletech za druhé světové války zničena.
Cena vstupného je 80 Kč za dospělého.




Divadlo J. K. Tyla

Naproti Velké synagoze najdeme hlavní scénu Divadla J. K. Tyla, tzv. Velké divadlo. Tato majestátní secesní budova vás nadchne. Navíc, v jejím okolí se nacházejí nádherné a rozsáhlé Smetanovy sady a Městský park s řadou milých kaváren a restaurací, a také pomník generála Pattona. 

Nová scéna

Součástí Divadla J. K. Tyla je i Nová scéna, která slouží nejen jako prostor pro divadlo, ale také disponuje prostory pro pořádání kulturních akcí, jakou byl například galavečer a vyhlášení cen Literární kavárny. 

A pokud jste milovníky kaváren, i tu vám Nová scéna nabídne. 


A co když vás přepadne hlad?

My jsme daly na doporučení Gastromapy Lukáše Hejlíka a zavítaly jsme do Restaurace a šenku Lékárna na náměstí Republiky.
Prostředí bylo krásné a ačkoliv byly ceny trochu dražší, porce byly velké a my si pochutnaly.





Jen to plzeňské pivo jsme si nestihly dát… Tak třeba příště.

Webový odkaz: oficiální stránky města


Komentáře

Oblíbené příspěvky